Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Arizonában, Georgiában és Pennsylvaniában egyre szorosabb a verseny

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bár Joe Bidennek továbbra is nagyobb esélye van a győzelemre Trumpnál, három államban még mindig rendkívül szoros a verseny, sőt, egyre szorosabb.

Ahogy korábban írtuk, Arizonában több hírforrás is győztesnek nyilvánította Bident még szerdán (még a Fox News is), azonban reggel az állam Maricopa megyéje nyilvánosságra hozta 140 ezer új szavazócédula eredményét, amelyek nagyjából 57-40 arányban Trumpot támogatták Bidennel szemben. Ezzel a demokrata jelölt előnye 90 ezer szavazatról 60 ezerre csökkent. Ha a fennmaradó nagyjából 470 ezer számolatlan szavazat is hasonló arányokat mutat majd, azzal Trump visszanyerné az államot.

Az arizonai eredmények alakulása. / Forrás: New York Times

Pennsylvaniában ezzel ellentétes folyamat látszik lejátszódni: ahogy az várható volt, a Philadelphia külvárosaiból érkező levélszavazatok többnyire Bident támogatják, így a demokrata jelölt egyre közelebb kerül Trumphoz a perdöntő, 20 elektori szavazattal rendelkező államban. Jelenleg a szavazatok 91%-át dolgozták fel, Trump 135 702 vokssal előzi Bident.

A pennsylvaniai eredmények alakulása. Forrás: New York Times

A Washington Post tudósítója, Amy Gardner szerint jelenleg Georgiában még 61 ezer szavazat vár a feldolgozásra, többnyire olyan megyékből, amelyek hagyományosan inkább demokrata kötődésűek. 96%-os feldolgozottságnál itt a legszorosabb a verseny: Trump vezet 2 432 552 szavazattal, viszont Biden nincs sokkal lemaradva a maga 2 413 966 szavazatával. A különbség tehát mindössze 18 586 szavazat.

A georgiai eredmények alakulása. Forrás: New York Times

Mindeközben Donald Trump legújabb Twitter-posztjai mind azt követelik, hogy állítsák le a számlálást – annak ellenére, hogy a mostani eredmények alapján Bident kellene elnöknek jelölni.