Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Álljunk ki együtt egy emberhez méltó egészségügyért!”

Ez a cikk több mint 3 éves.

A magyar egészségügyi dolgozók képviseletében Dr. Szkaliczki Andrea, orvos és Kós Ágnes, műtéti szakasszisztens lépett a színpadra.

Szkaliczki szerint október 23. annak a szimbóluma, hogy érdemes felszólalni, tenni és cselekedni olyan jogokért, amelyek nélkül nem élhető egy emberi társadalom. Az orvosok béremeléséről szóló törvényt említette, melynek egyes pontjait üdvözítőnek nevezte. Azonban a törvény bizonyos elemei se az orvosoknak, se a pácienseknek nem jó.

Szkaliczki szerint a törvénynek köszönhetően számos kistelepülésen konkrétan megszűnhet az egészségügyi ellátás, és a magánellátás megerősödésének kedvez, miközben a magyar társadalom többségének nincs arra lehetősége, hogy a magánszektorhoz forduljon, ami ráadásul nem alkalmas a koronavírus-járvány kezelésére sem.

Az új törvényből az sem derül ki, hogy ki lesz az orvosok munkaadója az életbe lépését követően. Szkaliczki a vitatott átvezénylésről is beszélt, amely az egyik leginkább sérelmezett pont a törvényben. „Önök szerint ez családbarát intézkedés?” – tette fel a tömegnek a kérdést.

„Egy társadalomnak az egészsége az egyének egészségének függvénye. Az önök egészsége pedig nagymértékben függ az egészségügyi ellátó rendszer minőségétől.”

Szkaliczki azt kérte az összegyűltektől, hogy ne hagyjuk, hogy egy olyan törvény lépjen életbe, amely még rosszabb helyzetbe taszítaná az egészségügyi dolgozókat. „Álljunk ki együtt egy emberhez méltó egészségügyért!” – zárta gondolatait.