Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Texas túl szoros, Kaliforniában Sanders győzelme után a delegáltak száma kérdéses

Ez a cikk több mint 4 éves.

Három államban nincs még eredmény a szuperkedden lezajlott előálasztásokon. Maine-ben (24 küldött) túl szoros az állás, de valószínűleg Biden nyer majd. De ennél sokkal izgalmasabb a két nagy állam, Texas (228 küldött) és Kalifornia (415 küldött) sorsa.

Texasban Biden vezet, és ahogy mi is megírtuk, már van, aki oda is adta az államot a volt alelnöknek. De egyelőre mi még nem mondanánk biztosra Biden győzelmét. Ennek fő oka San Antonio, ahol kevés szavazatot számoltak meg eddig, és nagyon magas a latinók aránya, akik között pedig Sanders támogatottsága magas. Márpedig a jelenlegi 74 százalékos feldolgozottság mellett a hátralévő szavazatok fontos része innen fog jönni. Jelenleg Biden 2 százalékkal vezet Texasban, bár kevéssé valószínű, de ez az állás még megfordulhat.

Kaliforniában más a helyzet, itt Sanders győzelme borítékolható, de nagy kérdés a második és harmadik hely sorsa, valamint az, hogy Bloomberg és Warren eléri-e a 15%-os küszöböt (előbbi valószínűleg igen, utóbbi valószínűleg nem). Jelenleg a szavazatok harmadát számolták meg, és 10 pontos Sanders-előny mellett Biden a második, alig lemaradva tőle Bloomberg a harmadik.

Itt Texashoz hasonlóan az érdekes a delegáltak kiosztása lesz. Ugyanis nem csak az államban, hanem a kongresszusi körzetek szerint is osztanak delegáltakat. Sok körzetben pedig kérdéses, hogy egy-egy jelölt eléri-e a 15 százalékos eredményt, ami szükséges a delegált szerzéshez. Kaliforniában ez Biden számára több helyen kérdéses. Bár azt érdemes hozzátenni, hogy először valószínűleg a választás napja előtt született korai szavazatokat számolták, ahol Biden rosszabbul áll, ezt bizonyítja, hogy a visszalépett Buttigieg még mindig 10 százalékon áll a szavazatszámlálásban, hiába lépett 2 napja vissza (egyébként Texasban is 5 százalékon áll).