Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ma több feketének és latinónak osztottak szavazócédulát, a korfa nem Sandersnek hízeleg

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szuperkedden sokkal színesebb, vagyis reprezentatívabb lakosságnak osztanak szavazócédulát, mint a korai államokban: míg ezek közül egyedül Dél-Karolinában szavazott nagyobb arányú fekete, és Nevadában nagyobb arányú latinó szavazó, ma az összes szavazónak mindössze 62%-a fehér – derül ki az NBC News exit polljából. Az urnákhoz járulók 18%-a ma fekete, 14%-a latinó, 3%-a pedig ázsiai amerikai volt.

Ebben a tekintetben elég nagyok az államok közti eltérések: az Edison Research Five Thirty Eight által közzétett összesítése szerint Vermontban például a demokrata szavazók 95%-a fehér, míg Alabamában ez a csoport csak 40%-ot tesz ki. A déli államokban jellemzően a fekete kisebbség van magasan reprezentálva, míg Kaliforniában és Texasban a latinó lakosság elkötelezett a Demokrata párt iránt.

A korfát tekintve azonban nincs komolyabb eltérés a korai államokhoz képest: ma is főleg idősebbek vettek részt az előválasztáson: a szavazók 64%-a 45 éven felüli, közülük 29% 65 évnél is idősebb. A 18-29 évesek a szavazók 13%-át teszi ki, míg a 30-44 évesek 23%-ot.

A korra vonatkozó adatok nem annyira hízelgőek Sanders számára, aki a fiatalabb szavazók között erős, míg Biden az idősebbek között tarol.

(NBC News)