Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nácinak öltözött túrázók, antifák és pártvonalakat meghaladó polgármesterek – ez volt a 2020-as „Becsület napja”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szombaton, ahogyan már évek óta mindig történik, ismét felvonult a teljes európai szélsőjobboldal Budapesten, annak ellenére, hogy a rendőrség korábban két alkalommal is megtiltotta a „Becsület Napja” alkalmából a Budai Várba bejelentett demonstrációt. Végül mégis megtarthatták a megemlékezést a Városmajorban, mert az ottani eseményt tiltó rendőrségi határozatot egy magánszemély sikeresen támadta meg a bíróságon.

Tehát ahogy a korábbi években, úgy idén sem telt el úgy a február, hogy ne lássunk náci egyenruhába bújt felvonulókat a Budai Várban – voltak azonban pozitív fejlemények az előző évekhez képest.

Az egyik ilyen fejlemény az antifasiszta ellentüntetők nagyobb létszámban való megjelenése volt: a városmajori csoport, amely méretben meghaladta az I. világháborús emlékműnél összegyűlt szélsőjobboldali csoportot, egyértelműen tudatta a megjelent fasisztákkal, hogy Budapest nem kér az ideológiájukból. A két csoport között valószínűleg csak a komoly rendőri készültség és a kordonok miatt nem alakult ki komolyabb konfliktus – miközben kisebb csörték voltak így is.

Jelentős különbség a korábbi évekhez képest az is, hogy most először a főpolgármester, és a túrázásban érintett kerületek is nemet mondtak a hamis történelmet romanticizáló újfasisztákra. Az I., a II. és a XII. kerület közös szabadtéri kiállítása, amely a 75. évforduló alkalmából dolgozza fel Budapest ostromának történetét több olyan helyszínt is befoglalt, ami helyszíne lehetett volna a „becsület napi” demonstrációnak.

De az is figyelemreméltó, ahogyan azt a mai önkormányzati megemlékezésen több felszólaló is kiemelte, hogy a közös cél érdekében ellenzéki és fideszes polgármesterek együtt dolgoztak: V. Naszályi Márta, Őrsi Gergely és a fideszes Pokorni Zoltán együtt léptek fel a fasizmus ideológiájának térnyerésével szemben. Reméljük, a pozitív tendencia 2021-ben is kitart majd.

Címlapkép: Antifasiszta tüntetés a "Becsület napja" ellen (fotó: Mérce)