Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mi a mai program?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Magyarországra jön az Európai Baloldali Párt delegációja (a Sziriza, a Die Linke és a Francia Kommunista Párt képviselői személyében), hogy „szélsőjobboldal aggasztó erősödése” kapcsán tájékozódjon. „Külön figyelmet kívánnak fordítani a Budapesten szervezett nemzetközi neonáci felvonulás szervezésének körülményeire, a jogállami normák érvényesülésére.” Tapasztalataikról 11 órakor számolnak majd be.

13 órától Antifasiszta akció a Becsület Napja ellen!, a szervezők célja elég egyértelmű, mint írják:

„Ez egyszerű hullarablás és történelemhamísitás, de nekik kiváló ürügy arra, hogy a harcukat ott folytassák, ahol az hetvenöt éve abbamaradt, elmondhatatlan szenvedések és áldozatok árán.

Mi pedig azt szeretnénk ha ezt nem tehetnék meg teljes nyugalomban, hanem a programjaik alatt érezzék, hogy Budapest nem egy neonáci safe space, hanem sokan vagyunk, akik szerint eltakarodhatnának végre a gecibe.”

14 órától tartják közös politikamentes megemlékezésüket az önkormányzatok, amelyek vezetői közös közleményben jelezték:

„elhatárolódnak minden olyan rendezvénytől, amely az eseményeket nem egységében, minden fél szempontjait figyelembe véve, hanem valamely oldal szenvedéseit idealizálva, szélsőséges módon mutatja be”.

Azt pedig – mint írják – elfogadhatatlannak tartják, hogy önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét

A Légió Hungária is 14 órára hirdette meg végül, hogy hol kezdik meg a szélsőjobbos rendezvény beléptetését. Ez nem volt egyszerű menet: a rendőrség eredetileg ezt is betiltotta, ahogy két másik demonstrációt is, ám a másik két tiltó határozattal ellentétben a harmadikat bíróságon támadta meg a bejelentő magánszemély. A bíróság pedig hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltást.

15 órakor a Bécsi kapunál lesz tiltakozás „a kitörésnapi náci seregszemle ellen„.

És idén is lesz 16 óra után Kitörés túra, hiszen az olyannyira politikamentes, hogy még a Teljesítménytúrázók Társasága is mentegeti, bár ennek a nagy apolitikusságnak némileg ellentmond, hogy (amint arra Ungváry Krisztián is felhívta a figyelmet) az a Moys Zoltán szervezi, akinek az IP-címéről működik a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nemzeti Front, vagy éppen Torockai László honlapja. Moys emellett Lezsák Sándornak, az Országgyűlés fideszes alelnökének a veje, és az ő nevéhez köthető az a Dextramedia Kft., amelyet a közmédia és Schmidt Máriáék is tömtek már ki közpénzzel.

Sűrű nap lesz.