Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mire számíthatunk?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tavaly a korrupció, a rabszolgatörvény, a fideszes médiaholding, a magánrepülőzés, Mészáros Lőrinc varázslatos gazdagsága kapcsán is kapott kérdéseket Orbán, amiket aztán ügyesen megkerült.

Idén kevésbé feszült a közhangulat (2019 januárjának elején még javában zajlottak a rabszolgatörvény-ellenes tüntetések országszerte), viszont a tavaly őszi önkormányzati választás eredményeinek érdemi értékelésével még adós a miniszterelnök – pláne, hogy az utóbbi időben a belső, fideszes kritikai hangok is felerősödtek (például Lázár János legújabb eszmefuttatását érdemes szemrevételezni). Az valószínű, hogy a Fidesz valamiféle irányváltásban gondolkodik – Rácz Zsófia kinevezése fiatalokért felelős helyettes államtitkárrá is erre utal, kérdés, hogy a miniszterelnök tematizálja-e a problémát.

Október óta kiemelt figyelem kíséri a kormány és a főváros (Orbán vs. Karácsony) meccset is, és bár az elmúlt évek nagy megszólalásaiban a miniszterelnök leginkább lekicsinylően szólt az ellenzéki térfélen zajló folyamatokról, érdekes lesz megfigyelni, mennyiben változik (ha egyáltalán)

Szintén a következő hetekben dől el, hogy a Fidesz a Néppártban marad-e: Orbán Viktor amúgy is szereti Brüsszelt ostorozni, várhatóan esik majd szó a témáról ma.

Tavaly is esett szó a paksi bővítésről – mivel idén előre láthatóan sűrűsödnek az események a beruházás körül, számíthatunk miniszterelnöki útmutatásra ezügyben.

Bizonyosan égető kérdés lesz az USA-Irán konfliktus is, amelyben Magyarországnak, mint NATO-tagnak, ildomos állást foglalnia.

Orbán Viktor szeret az ország gazdasági előretöréséről értekezni, ám az előrejelzések szerint 2020 nem feltétlenül lesz egy szárnyaló év, nagy kérdés, hogyan keretezi a miniszterelnök idén a témát.

Szóba kerülhet még a nyugdíjemelés is, a Varga Mihály és Matolcsy György közt folyó euróvitában is megnyilvánulhat a miniszterelnök, korrupciós ügyekből az elmúlt egy évben is akadt jónéhány a Fidesz környékén és Mészáros Lőrinc is gazdagodik tovább töretlenül. Szóval kérdés lesz bőven, reméljük, válaszok is érkeznek majd.