Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A DK nem szavazza meg az Országos Bírói Hivatal elnökét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy azt mi is megírtuk, múlt pénteken az Országgyűlés igazságügyi bizottsága támogatásáról biztosította Senyei György Barna kinevezését az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki posztjára. Senyei kinevezését a bizottság tíz tagja támogatta, egyedül a DK képviselője, Sebián-Petrovszki László tartózkodott a szavazáson.

Sebián-Petrovszki akkor a Mércének azt nyilatkozta: bár elismeri Senyei munkásságát, ám a ma meghallgatásra mintegy 30 pontba szedett kérdéssorral készült, miután alaposan áttanulmányozta az OBH elmúlt néhány évének problematikus ügyeit.

Az igazságügyi bizottság DK-s tagja elmondása szerint több kérdésére sem kapott megnyugtató választ, és olyanok is akadtak, amelyeket a jelölt megkerült, ezért végül nem tudta „jó szívvel támogatni” Senyei György Barna kinevezését.

A DK-s országgyűlési képviselő már akkor jelezte, hogy pártjának javasolni fogja: ne szavazzák meg Senyei kinevezését.

A DK ma közleményben tudatta:

„A Demokratikus Koalíció képviselői ma nemmel fognak szavazni Senyei György Barna kinevezésére az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára. A DK szerint a Fidesz által megváltoztatott bírósági igazgatási rendszer a kezdetektől fogva nem tartalmaz kellő garanciákat a bíróságok intézményi függetlenségére, amelyben az OBH elnöke mindenképpen túlhatalommal rendelkezik a bírói autonómiával szemben. A DK nem fog asszisztálni az igazságszolgáltatás függetlenségét alapvetően veszélyeztető bírósági igazgatási rendszer parlamenti szentesítéséhez.”

Új OBH-elnökre azért van szükség, mert Handó Tündét idén ősszel mandátumának lejárta előtt alkotmánybíróvá választották, 12 évre.