Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán beszólt Karácsonynak: egyetlen intézkedést sem dolgoztak ki a klímavészhelyzetre

Ez a cikk több mint 4 éves.

Schmuck Erzsébet, az LMP politikusa arról érdeklődött Orbánnál, vajon változik-e a kormány környezetpolitikája. A zöldpolitikus szerint az elmúlt 10 év környezetpolitikájáról semmi jót nem lehet elmondani. 2010-ben az egyik első lépés az volt, hogy szétverték a környezetvédelem intézményét, megszüntették az önálló minisztériumot, és kivéreztették a környezetvédelmi hatóságokat.

Schmuck szerint a kormány a beruházói csoportok rövid távú gazdasági érdekeit helyezi az élhető, egészséges környezet fölé. Példaként említette a Normafa ügyét, és a motorvébét.

Orbán Viktor válaszában arról beszélt, a kormánya nem a bürokratákat védi, hanem a környezetet. Azzal vádolta kérdezőjét, hogy ő állásokat akar szerezni embereknek a környezetvédelem álcája mögött.

Orbán szerint a magyarok szeretik a motorsportot, de nem zárkózott el attól, hogy megvitassák ennek hazai megszervezését. A Normafánál épülő parkoló kapcsán pedig annyit mondott, volt népszavazás, hosszú kampány, az emberek döntöttek.

Schmuck viszontválaszában rámutatott: nem elég a szép célokról beszélni, intézményrendszer és források kellenek ezek megvalósításához.

Erre Orbán visszaszúrt: korábban már mondta, alig várja, hogy a főváros kidolgozza a klímavészhelyzet intézkedéscsomagját, hogy annak jó részeit a kormány lemásolhassa.

„Kár hogy egyetlen ilyen intézkedés sem született” – mondta Orbán.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila