Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mi minden lesz ma?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sűrűnek ígérkezik október 23. A nemzeti ünnepen az ellenzék sok helyen hosszú idő után először ünnepelhet úgy, hogy az önkormányzati választási eredmények miatt nem kell szomorkodnia.

Baranyi Krisztina például már tegnap megtartotta ünnepi megemlékezését, ami egyben az első olyan rendezvény is volt, ahol Ferencváros új polgármestere hivatalos beszédet mondott. Az ünnepségről készült videónkat itt lehet megnézni:

Délelőtt tartja ünnepi megemlékezését V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere, Pikó András, Józsefváros polgármestere és Soproni Tamás, Terézváros polgármestere is, ezekről az eseményekről élőben tudósítunk majd, csakúgy, mint ahogy a késő délután kezdődő Hol szabad vagy, otthon vagy – Budapest mindenkié című rendezvényről is, amelyet a Városháza parkolójában tartanak majd.

Karácsony Gergely az eseménnyel kapcsolatban korábban elmondta: egyik első ígérete volt, hogy ezt a területet, amelyet az előző városvezetés idején a Főpolgármesteri Hivatal dolgozóinak parkolójaként használtak, visszaadja a budapestieknek. Ennek a szimbolikus nyitásnak a kezdő lépése lesz a ma esti rendezvény is, amelyen nem csak a főpolgármester beszél, de több koncert is lesz (színpadra lép többek közt a Quimby is).

Ezzel szemben Orbán Viktorról sokáig azt sem tudtuk, hogy vajon mond-e beszédet. Most úgy tűnik, igen, ám az előző évek gyakorlatától eltérően kifejezetten szűk körben, a Zeneakadémián beszél majd, valamikor koraeste.

Egyébként nem Orbán Viktor az egyetlen, aki nem szívesen áll ki a nagyközönség elé ezen a napon: Borkai Zsolt, Győr (immár nem fideszes, hanem független) polgármestere az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben idén nem mond beszédet a városi ünnepségen, helyette Radnóti Ákos alpolgármester emelkedik majd szóra.

Hivatalos indoklása Borkai távolmaradásának nincs – de azért sejthetjük, hogy van némi köze a dolognak az elmúlt hetek jachtozós botrányához, és az azóta sorozatosan napvilágra kerülő gyanús ügyek garmadájához.