Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beperelhetik a brit kormányt a szavazásképtelen külföldi állampolgárok

Ez a cikk több mint 4 éves.

egyesült királyság Két nappal ezelőtt mi is megírtuk, hogy rengeteg Angliában élő EU-s állampolgár nem tudott szavazni az EP-választáson, sokaknál hiányzott ugyanis ehhez egy nehezen elérhető, elvileg határidőre beküldendő űrlap.

A szavazati jogukban korlátozott állampolgárok most egy aktivistacsoporton keresztül beperelhetik emiatt a brit kormányt.

A Guardian akkor két német állampolgár, Moritz Valero és Kat Sellner esetét mutatta be egy gyorsriportban, akiknek a panaszára végül a választási bizottság elrendelte névjegyzékbe vételüket, így végül szavazhattak, mintegy ezer társuk azonban nem adhatta le voksát.

John Halford, a Guardian által idézett jogász, a Brexit ellen és az EU-s állampolgárok jogaiért kampányoló, a kormány elleni pert tervező the3million szervezet tagja szerint a hétközi választási fiaskó olyan hiba, amit egy demokratikus állam nem tolerálhat.

„A szavazati jog alapvető joga mindenkinek, csütörtökön pedig ettől jogtól fosztottak meg sokakat szisztematikusan, ennek következménye kell, hogy legyen” – mondta.

Szombaton közösségi gyűjtés is indult a per költségeinek fedezésére.

Pénteken az egyesült királyságbeli választási bizottság elnöke, Bob Posner is elismerte, hogy a választás lebonyolításának folyamata „nem ment elég jól”, hozzátéve, hogy ez részben azért is történt így, mert a kormányzat a Brexit miatti bizonytalanság közepette nagyon sokáig nyitva hagyta a részvétel kérdését az európai parlamenti választáson.

(The Guardian)

Címlapkép: Twitter