Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rengeteg Angliában élő EU-s állampolgár egyszerűen nem tudott szavazni az EP-választáson

Ez a cikk több mint 4 éves.

london A londoni Tower Hamlets negyedének szavazókörében két német állampolgár, Moritz Valero és Kat Sellner arról számoltak be, mivel nevüket nem továbbították a választói névjegyzékbe a helyi tanácsban, ezért nem is tudtak szavazni a mai EP-választáson, a brexitet ellenző brit pártokra, pedig erre feltétlenül lehetőségük kellene, hogy legyen.

A Guardian kérdésére azt mondták:

„Nem volt beleszólásunk a Brexit népszavazásba, nem szavazhatunk a parlamenti választásokon sem, most pedig ismét elnyomták a hangunkat.”

Valero és Sellner arról is beszámoltak, hiába küldtek be minden úrlapot időben a hivatalnokok tulajdonképpen elszabotálták a névjegyzékbe vételt: például szerintük már május 2-án beküldtek minden papírt, de mégis azt állítják a hivatalnokok, hogy csak május 16-án, tehát késve érkezett be.

„Mit jelent a demokrácia, ha nem szavazhatsz? […] Ráadásul tudunk arról, hogy a probléma sokakat érint még, csak azért, mert EU-s állampolgárok.”

– mondta Valero.

Valóban számos helyről érkeztek már hírek hasonló problémáról, így a gyakorlat szisztematikusnak tűnik. Gina Miller, a Brexit ellen és az EU-s állampolgárok jogaiért kampányoló aktivista ezért azt kérte, minél több ilyen esetet juttassanak el hozzá, hogy a választási bizottság elé tudja azokat terjeszteni.

Bár később, történetükre reagálva, a Tower Hamletsi tanács és a választási bizottság mégis megengedte a két németnek, hogy leszavazzanak, sok száz társuk azonban nem volt ilyen szerencsés, volt, akinek azt mondták a szavazóhelyiségben, „voksoljon a saját országában.”

Jogvédő szervezetek már azt is bejelentették, pert fontolgatnak a brit állam ellen az incidensek miatt.

Szavaztál volna Nagy-Britanniában, de elküldtek a szavazókörből? Írj nekünk tapasztalataidról az [email protected] vagy a [email protected] email címre, és használd az alábbi panaszbejelentő rendszert is!