Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A dán tévé 2017-es érzékenyítővideójának lemásolásával kampányolt a máltai miniszterelnök

Ez a cikk több mint 4 éves.

la valetta, málta A máltai választás feltehetően nem hoz túl sok izgalmat. Az apró szigetországot teljes hegemóniában irányítja a baloldali S&D pártcsaládhoz tartozó Munkáspárt, és nagyhatalmú első embere, Joseph Muscat, aki akár kétharmadot is szerezhet az EP-választásokon.

Muscat viszont nem az a klasszikus egyenlősítő szociáldemokrata. Sokkal inkább hisz az anarchokapitalista és libertárius vívmányokban. Az EU például nagyon haragszik rá és pártjára is, ugyanis Málta a szabályozatlan kriptovaluták és máshol tiltott online szerencsejáték Mekkája is, ezeket pedig Brüsszel szeretné szabályozni.

Ami még ennél is jobban fogy Máltán, az a nekünk is ismerős letelepedési-kötvénybiznisz keretében kiadott EU-s útlevél.

A miniszterelnök és felesége egyébként rendszeresen szerepel a nemzetközi hírekben különböző korrupciós ügyei miatt. Washington akkor haragudott meg igazán rá, amikor kiderült Ali Szadr pénzmosással és az Irán-ellenes szankciók megszegésével vádolt üzletember, Muscat jó barátja, börtönbe került New Yorkban, és kiderült róla, nemcsak letelepedhetett Máltán, de még egy magánbank alapítására is engedélyt kapott.

Muscat kampánya azonban kifejezetten a toleranciára, sokszínűségre épít, annak ellenére, hogy éppen ő volt az, aki elutasította az Aquarius menekültmentő hajó befogadását akkor, amikor Matteo Salvini olasz belügyminiszter 2018 nyarán kitiltotta azt az olasz kikötőkből.

Azóta Máltán azért viszonylag sok bevándorló vetette meg lábát, ezzel felkorbácsolva az idegenellenességet is. Muscat most erre próbált meg reagálni.

Ugyanis Muscat pártjának „nem vagyunk különbözőek” témájú reklámja egyébként pontos másolata a dán TV2 hasonló témájú 2017-es szpotjának is, azzal a különbséggel, hogy utóbbi filmecske végén nem takarja ki egy miniszterelnök az összes, egymásra találó honpolgárt.

Címlapkép: Wikipédia