Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem ment el a Fidesz a nemzetbiztonsági bizottság ülésére, amin a Strache-botrányról lett volna szó

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest, magyarország A Strache-botrány magyar szálainak felgöngyölítése érdekében hívta össze a parlament nemeztbiztonsági bizottságának ülését a jobbikos Mirkóczki Ádám, a bizottság elnöke. A Fidesz pár perccel az ülés kezdése előtt jelezte, nem vesznek részt, így határozatképtelenség miatt megtartani sem sikerült az ülést.

Külön figyelemreméltó, hogy a kormánypárti képviselők mellett a szakszolgálatok vezetői sem jelentek meg a bizottsági ülésen. A résztvevő ellenzékiek megegyeztek abban, hogy levélben fordulnak a szolgálatokat felügyelő miniszterekhez – Szijjártó Péterhez és Pintér Sándorhoz – azzal a kérdéssel, hogy hogyan fordulhatott elő ez, valamint érkezett-e a szakszolgálatok felé sugalmazás, esetleg utasítás, hogy maradjanak távol?

A kudarcos ülés utáni sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám elmondta: az utóbbi időszak legnagyobb botránya a múlt hétvégén kirobban Strache-ügy, a Fidesz azonban a látszatra sem ad, és teljesen felszámolja a titkosszolgálatok fölötti polgári kontrollt, így Magyarország egy banánköztársaság szintjére süllyedt.

Az LMP-s Ungár Péter elmondta, nem újdonság, hogy a magyar kormány kapcsán szóba kerül az orosz szál, erre példa Paks 2. Ez szerinte jelentős biztonsági kockázatot okoz az ország számára.

A szocialista Molnár Zsolt arról beszélt, hogy lejárt a látszatdemokrácia kora, a kormány pedig most már pártállami működésre váltott át. Arra buzdította a választókat, hogy vasárnap az ellenzéki erőkre voksoljanak.

Mint ismeretes, az Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló szélsőjobboldali osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache abba bukott bele, hogy napvilágot látott egy 2017-es rejtett kamerás felvétel, amelyen egy magát orosz oligarcharokonnak kiadó nővel tárgyal. Strache lezsírozott közbeszerzéseket kínált a fiatal nőnek, cserébe a legnagyobb osztrák bulvárlap megvételéért. Strache arról beszélt, olyan sajtót szeretne, mint amilyen Orbán Viktornak van, és szóba került a Népszabadságot beszántó, a vidéki média nagy részét a Fidesz alá betoló osztrák üzletember, Heinrich Pecina is.

(via Alfahír)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd