Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Írországban visszaszorul a baloldal a várakozások alapján

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ír Köztáraság Írországban ma reggel hét és este tíz között adhatják le a választók szavazataikat, melyek alapján eldöntik, ki legyen az ország 11 EP-képviselője az elkövetkezendő öt évben. Az ír polgárok ma tulajdonképpen 13 képviselőt választanak, de közülük kettő csak akkor ülhet be az EP-be, ha megtörténik az Egyesült Királyság kilépése.

Írországban hagyományosan magas a részvételi hajlandóság, általában az Európai Uniós átlag fölötti, legutóbb az átlagos 42,61-hez képest a választásra jogosultak 52,44 százaléka járult az urnák elé, és a várakozások szerint ez idén sem alakul másképp.

A Fideszhez hasonlóan az Európai Néppárthoz tartozó Fine Gael a 2014-es eredményhez hasonlóan a felmérések szerint valószínűleg idén is négy mandátumot fog kapni, 22 helyett ezúttal 32 százalékkal.

Utána azonban átrendeződés várható – a Fianna Fail nevű liberális párt az öt évvel ezelőttinél valószínűleg kevesebb szavazatot fog kapni – 22% helyett 21-et a Politico szerint – egy helyett viszont így is két mandátumot szerezhetnek, hasonlóan a baloldali Sinn Feinhez, mely öt éve 19 százalékkal kapott három helyet, idén pedig tizenhatra számíthat.

Az előrejelzések nehézségét az okozza, hogy Írországban nem egy, hanem három választókerületben kell listát állítaniuk a pártoknak, ráadásul a választási rendszer – az úgynevezett „egyszeri átruházható szavazat” – miatt a mandátumhoz jutott pártok megmaradt szavazatait (vagyis a mandátumszerzéshez szükséges szavazatszámon felüli szavazatokat) szétosztják a többi párt között.

Szintén ebből a rendszerből fakadóan Írországból idén valószínűleg két független képviselő fog bejutni az EP-be, míg öt éve ez háromnak sikerült – a választási rendszer sajátosságai miatt akkor 2,17 és 7,49 százalék közötti eredményekkel, míg a Munkáspárt akkor például 5,33 százalékos országos eredmény mellett egy helyet sem kapott.