Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dobrev Klára 1000 embert ölelt meg az elmúlt 36 órában – kampányt zárt a DK

Ez a cikk több mint 4 éves.

MTA Délután öt órára harangozta be a Demokratikus Koalíció, hogy Dobrev Klára harminchat órás, ezerháromszáz kilométeres maratoni országjárása után megérkezik a Magyar Tudományos Akadémia elé, hogy megtartsa pártja kampányzáró eseményét.

Az Örömóda lejátszásával kezdődő rendezvényen részt vett Dobrev férje, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is.

A kampányzáró elején a konferanszié pár percig tüzelte a tömeget, emlékeztetve, hogy öndefiníciója szerint a DK a legeurópaibb, valamint a legantiorbánistább párt, így mindenkinek erkölcsi kötelezettsége a hatos listára szavazni, valamint erre biztatni másokat is.

Majd heveny „hajrá Feri!” skandálás közepette a színpadra penderült Gyurcsány, aki bejelentette a kampány hivatalos végét, megjegyezvén, a küzdelem nem ért véget, és vasárnap sem fog, egész addig, míg Magyarország egy nyugodt európai demokratikus országgá válik, amiért állítása szerint mindig is küzdöttek.

Megköszönte rajongói közreműködését, és méltatta egy darabig a DK szenvedélyes kampányát, a támogatók elkötelezettségét, az online kampányt és egyéb, a párt szempontjából fontosnak vélt dolgokat, például a fiatalokat.

Ezután méltatta facebookos csetrobotját és instagram fiókját, valamint azok kezelőit, akiknek hála a fiatalok számára immár csupán „Feri”.

Nem felejtette el ismét emlékeztetni az egybegyűlteket mély európai meggyőződésére, majd szembeállította a hatalom jelenlegi birtokosait Széchenyivel –

„Széchenyi adott a sajátjából a nemzetnek, ezek meg lopnak a nemzetéből önmaguknak.”

Beszéde végén a nacionalizmust és az Európa-pártiságot állította szembe, véleménye szerint előbbi háborút, míg utóbbi békét hoz, ennek megfelelően felszólította hallgatóságát a DK, a legeurópaibb párt támogatására, habár támogatói körében erre valószínűleg semmi szükség nem volt.

Gyurcsány a multikról is beszélt, melyek sok államnál már erősebbek, ezekkel szemben pedig erősebb Európára van szükség.

„Nem a gazemberek országát akarjuk, hanem tisztességes magyarok közös otthonát”

– fejtette ki beszédében Gyurcsány, megfogadva, ezért kívánnak küzdeni. Azt is elmondta hallgatóságának, véleménye szerint a Fidesz távozni fog a Néppártból, így érdekérvényesítő képessége vélhetőleg kisebb lesz, mint korábban.

A konferanszié egy-két percig tüzelte a tömeget, majd Rónai Sándor következett, aki elmondta, fantasztikus két nap áll mögöttük, és mindenhol lelkes, szeretetteljes emberekkel találkoztak, és meglátták a gyűlölködés helyett szerető, befogadó Magyarországot.

Ezután beszélt a hétköznapi emberek hétköznapi problémáiról, melyek szerinte a számlák befizetésében és a gyerek különóráinak kifizetésében nyilvánul meg, majd személyes történetéről beszélt – miszerint azért állt politikusnak hogy segíthesse az embereket.

Beszélt az Európai Egyesült Államok programjáról, mivel véleménye szerint ez biztosítaná, hogy minden európai állampolgár egyenlő legyen.

Kifejtette mennyire utál az emberek anyagi és jövedelmi problémáira gondolni, és inkább olyan országban élne, ahol mindenkinek elérhető a tisztes megélhetés, ennek eléréséhez pedig a DK-ra kell szavazni.

Majd a színpadra lépett Molnár Csaba, aki állítása szerint szintén nagyon fel volt dobva társasutazásuktól. Ezután a történelmi időkről beszélt, valamint arról, hogy az ötvenes években senki se hitte volna hogy Magyarország csatlakozhat az európai integrációhoz (hisz egy másikban volt), azonban 15 éve sikerült az EU tagjává válni.

Beszélt arról, habár Magyarország az Unió tagja, ha valaki olyan életszínvonalon akar élni mint nyugaton, akkor nyugatra kell költöznie.

A későbbiekben Orbánt megvádolta azzal, hogy nem szeretné hogy a magyar emberek az európai szintű jólétet válasszák – ami véleménye szerint azért is érdeke, hogy meg tudja vásárolni a szavazatokat némi zöldséggel, közmunkával lehessen fenyegetni, és általánosságban ki tudja használni a létbizonytalanságot.

Elmondta, az Európai Egyesült Államok nem hagyná, hogy Orbánhoz hasonló „diktátorok távol tartsák népüket Európától” – miközben jelenleg véleménye szerint a miniszterelnök jelenleg a „nemzeti szuverenitás nevű csodapirulával” csábítja az embereket.

Ezután a brexit analógiájaként a magyar kilépés rémképét vetítette elő, mely véleménye szerint szegénységgel, a nyomor konzerválásával járna.

Ezzel szemben a DK ajánlata a nyugalom és a jólét, melyben az embereknek nem kell aggódniuk a nyomorgás és a működésképtelen szociális, valamint egészségügyi rendszer miatt, mégpedig azért nem, mert a magyarok az EU egyenrangú állampolgárai.

Egy darabig ábrándozott Orbán bebörtönzéséről, emlegette a Fidesz-elit urizálását és dőzsölését, majd elmondta álláspontját, miszerint a miniszterelnök és politikai közössége az EU vesztesei, akiktől a magyar népnek meg kell szabadulnia, hogy Európa szabad népei közé tartozzon. A kormányzati plakátokat parafrazeálva felszólította az egybegyűlteket,

„üzenjük meg Európának, egy európai nép él itt!”

majd újfent felszólított a DK támogatására, mielőtt átadta volna helyét Dobrev Klárának, aki állítása szerint több, mint ezer embert ölelt meg az elmúlt másfél napban.

Dobrev csetrobotja egyébként többek között azzal konferálta fel a harminchat órás túrát, hogy

„Sok időm persze sehol nem lesz, csak pár kézfogás, ölelés és megyek is tovább, hogy odaérjek a következő állomásra”

– ehhez képest állítása szerint azért beszélgetni is volt ideje, ahogy az az alábbiakból is kiderül.

A DK listavezetője egy lagzis babonából levezette, hogy az esős idő egy sikeres kampányt jelent, majd ő is elbüszkélkedett teljesítményükkel, hogy 36 óra alatt bejárták az országok.

A későbbiekben beszélt, hogy a korábbiaknál is erősebben szándékoznak küzdeni Orbán és a Fidesz ellen, valamint hogy rengeteg magyarral találkozott, akik európaiak szeretnének maradni, és látta, hogy ez a nemzet nem olyan aki hagyja magát, hogy kivezessék az EU-ból és megtapossák demokratikus jogait.

Ezután az álmáról beszélt, melyben az EU-nak nincsenek másodrendű állampolgárai.

Sem a nyugdíjasok, sem a gyerekek, sem a betegek, sem mások között. Mint mondta,

„egy olyan Európában szeretnénk élni, ahol mi is egyenrangú állampolgároknak érezhetjük magunkat”,

majd az Európai Egyesült Államok megvalósításáról ejtett néhány szót.

Dobrev elmondta, szeret beszélgetni emberekkel, hogy megértse, miről szólnak a hétköznapjaik, túrájukon pedig állítása szerint rengeteg különböző emberi sorssal valamint élethelyzettel és az azokból fakadó lelki- és anyagi állapottal találkozott.

A hatalom birtokosait viszont megvádolta azzal, hogy nem beszélnek az emberekkel, így nem ismerik a problémáikat.

Szembe állította a sorosozó, migránsozó propagandát az emberek hétköznapi, materiális jellegű tapasztalataival, amellett téve le a garast, hogy a politikának az utóbbiról kellene szólnia.

Dobrev mesélt élményeiről és személyes sorsokon keresztül mutatta be az Unión belüli területi egyenlőtlenségek társadalomra gyakorolt hatásait, utalva a megélhetési költségekre és a jövedelmi egyenlőtlenségekre, melyekre az európai minimálbér a DK válasza, mellyel megállítanák az elvándorlást, továbbá hazahoznák az elvándoroltakat.

Méltó nyugdíjról is beszélt, melyet szerinte képes kéne hogy legyen kifizetni egy európai ország, majd javasolta Orbánnak, hogy beszélgessen azzal a budapesti édesanyával, akivel Budapesten találkozott, és akiből 82 van az országban, mivel ennyi olyan gyerek van az országban, akinek a gerincvelői izomsorvadására van gyógymód, csak nem fizeti a tb-t.

Mint mondta ennek a 82 gyereknek a kezelése négymilliárd forintba kerülne, ami épp a negyede a családbarát plakátkampány árának.

Többek között ezért is van véleménye szerint szükség az európai egészségügyi minimumra, mely biztosítaná a megfelelő ellátást minden európai állampolgárnak.

A továbbiakban felsorolta, milyen változatos módon lehet véleménye szerint értelmetlen dolgokra eltapsolni az uniós pénzeket, pedig véleménye szerint lehetne az állami rendszerekre is, például az egészségügyre.

Dobrev beszélt a családtámogatási rendszer egyenlőtlenségeiről is, kifejtve, a jelenlegi rendszer a gazdagokat támogatja, miközben a szegények nem tudnak élni a lehetőségekkel, többek között ezen lehetne változtatni az európai családi pótlékkal, melyet a párt szintén beígért.

Mindezek finanszírozására bevezetnék az európai multiadót is, mivel az Európai Egyesült Államok az egyes országokkal szemben ki tudná kényszeríteni.

Dobrev meglátása szerint ma egész Európa a fent fejtegetett kérdésekről beszél, így ehhez a programhoz erős barátokat lehet szerezni, ezt pedig Orbán nem érti, véleménye szerint az Európai Egyesült Államoknak megvan a támogatása Európában, épp ezért is kell a Demokratikus Koalícióra szavazni.

Dobrev végül felszólította a gyűlés résztvevőit, vigyék hírét pártja programjának, és vegyenek rá minél több embert, hogy szavazzanak rá, hisz állítása szerint

„Európán kívül nincs élet, ott a káosz van, az összeomlás”,

ezzel szemben pedig a DK és az Európai Egyesült Államok programja.

Ezután Himnuszéneklés következett, majd levonulás, vége, függöny. Az eseményről készült felvételünket az alább lehet megtekinteni.

Címlapkép: Mérce fotó