Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A holland pártok reakciói az exit poll adatokra

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hollandia A holland EP-választást az előrejelzések szerint tegnap megnyerő Munkapárt (PvdA) vezetője, Lodewijk Asscher megköszönte a választóknak a beléjük fektetett bizalmat, és „bizarr” visszatérésként értékelte a győzelmüket.

Az euroszkeptikus Forum for Democracy vezetője gratulált a Munkáspártnak a győzelemhez, azonban elmondta, hogy óvatos az exit poll adatokkal kapcsolatban, és megvárja a vasárnapi végső adatokat.

„Mi?!” – reagáltak a konzervatív-liberális VVD eredményváróján, mikor meglátták, hogy ugyan több szavazatot kaptak, mint 5 éve, de a Munkáspárt megduplázta a szavazatainak a számát.

Az utolsó exit poll után az eredményvárón megtapsolták a kampánycsapatot és mindenkit, aki hozzájárult az eredményhez. A VVD az exit poll után 4 helyet kapna, 14,6%-al, egy mandátummal többet, mint 5 évvel ezelőtt.

Az ötödik legtöbb szavazatot kapó GroenLinksnél a saját növekedésüknek, valamint a Frans Timmermans-t az élén tudó Munkáspárt győzelmének örültek. Az eredményvárón elmondták, hogy a jobboldalon a VVD és a Forum for Democracy, míg a baloldalon az SP és a PvdAa törésvonala volt látható, az eredményt látva ebből azonban a baloldal jött ki jobban.

„Most egy másik Európát hozhatunk létre. Egy baloldali Európát” – mondta a pártvezető, Bas Eickhout.

A baloldali-liberális D66-nál három mandátumban reménykedtek, végül csak kettőt szerezhetnek meg. A párt vezetőinek nyilatkozatai alapján csalódottak az eredményük miatt, azonban annak örülnek, hogy az euroszkeptikus pártok nem tudtak nyerni, és a progresszív pártok több mandátumot szereztek.

Az állatvédő Party for the Animal eredményváróján a beszámolók szerint kellő mennyiségű alkohol, és gluténmentes torta is volt. A hangulat is bizakodó volt, azonban amikor látták, hogy az exit-pollok alapján nem jutnak mandátumhoz, ennek gyorsan vége lett. Marianne Thieme pártvezető egyebek mellett kritizálta az euroszkeptikus Forum for Democracy és a VVD kampányát is – szerinte amerikanizálódott a választási kampány Hollandiában, és már nem a programokról szól.

Geert Wilders szélsőjobboldali, bevándorlóellenes politikus, a PVV vezetője rövid Twitter-posztban reagált arra, hogy mindössze egy mandátumot szerezhetnek, mint írta, ezt az egyet is arra fogják használni, hogy az európai barátaikkal még keményebben harcoljanak az EU-s szörnnyel, az Iszlámmal és a tömeges bevándorlással szemben.

(nrc.nl)