Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán tavaly az ellenzéket fitymálta és a sajtót fenyegette

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tavaly a március 15-i rendezvények – nem meglepő módon – az áprilisi országgyűlési választásra voltak kihegyezve. Orbán Viktor miniszterelnök is mozgósító beszédet mondott:

„Alig több, mint három hét múlva Magyarország sorsáról döntünk. Tudtam, hogy sokan leszünk, tudtam, hogy elszánt arcokat fogunk itt látni. Erre van szükség, mert ma komoly dolgokat kell megbeszélnünk egymással. Épp úgy, mint 170 éve, ma is egyenesen és őszintén kell beszélnünk. Ha nem mondjuk meg világosan, hogy mi és miért történik Magyarországgal, akkor senki nem fogja megérteni és nem is hozhatunk jó döntést három hét múlva.”

A beszéd gerincét természetesen a már jól megszokott migránsozás és brüsszelezés tette ki:

„Brüsszel nem védi meg Európát. Legyünk büszkék rá, hogy mi vagyunk az egyetlen ország az unióban, ahol megkérdezték az embereket, hogy akarnak e tömeges bevándorlást.”

Az ellenzékről nagyjából ennyi mondanivalója volt a miniszterelnöknek:

„Ne áltassuk magunkat, nekünk nem a vérszegény ellenzéki pártocskákkal kell megküzdenünk, hanem nemzetközi szervezetekkel, oligarchákkal, bajkeverő tüntetésszervezőkkel, Soros György NGO-inak láncolatával.”

De azért volt némi fenyegetés is a szavaiban:

„Mi szelíd és derűs emberek vagyunk, de nem vagyunk se vakok, se balekok. A választások után természetesen elégtételt fogunk venni, erkölcsi, politikai, jogi elégtételt is.”

És bár akkoriban kissé homályosnak tűnt, hogy pontosan kin és hogyan akar elégtételt venni a miniszterelnök, utóbb azért csak-csak kiderült. Bár a fideszes értelmezések szerint Orbán leginkább a választások megnyerésére gondolt és szigorúbb bevándorlásellenes törvényekre, ő maga is beszélt arról, hogy nagyobb befolyást szeretne szerezni a médiában. És lám: egy évvel később ott tartunk, hogy egy gigantikus propagandagépezet jött létre, méghozzá egy kézbe (és cinikus módon a Népszabadság volt épületébe) terelve, és még olyan, korábbi ellenzéki lapokat is sikerült felfalniuk, mint a Szabad Föld.

Szóval érdemes komolyan venni a miniszterelnök fenyegetéseit.

A teljes tavalyi beszédet ide kattintva lehet elolvasni.
Címlapkép: MTI/Kovács Tamás