Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fekete-Győr András: Azért harcolunk, hogy béke legyen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Városliget Városligeti piknik keretében ünnepli március 15-ét a Momentum. Az eredetileg meghirdetett program szerint 10 órakor Donáth Anna, a párt alelnöke mondott volna beszédet, ám végül déltájban lépett színpadra Fekete-Győr András társaságában.

Momentum-piknik március 15-én. Fotó: Mérce

Donáth rövid felkonferáló beszédet mondott, amelyben azt ecsetelte, hogy gyerekkora március 15-éit szeretné visszakapni, amelyek nem arról szóltak még, hogy ki a város melyik pontján, milyen közösségben ünnepel, hanem arról, hogy kinek ki a kedvenc szereplő a ’48-as forradalomból, és kinek mit jelent a szabadság.

Fekete-Győr András arról beszélt, hogy Orbán beszéde utánra időzítették Donáth Annával felszólalásukat, hogy reflektálni tudjanak rá, de szerintük „a legkisebb magyar” csak olyan sablonokat, amelyekre nem lehet mit mondani. Ehelyett március 15. szellemiségéről beszélt, az ünnepnek szerint a jelenben kétféle üzenete lehet attól függően, hogy polgári demokráciában, egy zsarnoki, urak és szolgák viszonyán alapuló országban élünk. Az első esetben  március 15. 1848 vívmányainak megőrzéséről szólna, a másodikban viszont, amelyben jelenleg mi is élünk Fekete-Győr szerint, arról, hogy olyan reformkori értékeket, mint az MTA, „kidobunk az ablakon”.

Ahhoz, hogy ez változzon, és politikai béke legyen, szerinte harcra van szükség, a pártelnök pedig erre a harcra, ellenállásra, na meg persze a májusi EP-, és az októberi önkormányzati választáson való részvételre hívta a hallgatóságot.


10 órától egyébként különböző kreatív szabadidős programokkal várták az érdeklődőket a ligetben felhúzott sátrakban, ilyen volt például az Orbán-bingó nevű játék (lásd illusztrációnkat), de volt Petőfi-verseket is olvastak fel a párt ifjúsági szervezetének, a TizenX-nek a tagjai. (Akik egyébként tegnap este még a Múzeumkertnél akcióztak.)

Orbán-bingó a március 15-i Momentum-pikniken. Fotó: Mérce