Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Átadták a Szabad sajtó-díjat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és Kránitz László, a Szabad Sajtó Alapítvány kuratóriumának elnöke idén is átadta a Szabad sajtó-díjat.

Az idei kitüntetettek:

  • Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész, műsorvezető, rendező
  • Gál J. Zoltán, újságíró, politikus, egykori kormányszóvivő, a Vasárnapi Hírek volt főszerkesztője
  • Rózsa Péter Déri János-díjas újságíró, egyetemi tanár

Balról jobbra: Tóth Bertalan, Gál J. Zoltán, Rózsa Péter, Alföldi Róbert és Kránitz László (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke beszédében többek közt kitért arra is, hogy a sajtó szabadsága nem csak a közlés, hanem a befogadás szabadságáról is szól, vagyis arról, hogy a polgárok hozzájutnak-e a véleményformáláshoz szükséges információkhoz, megkapják-e a tényeket.

Tóth szerint ha ezt nézzük, akkor ma Magyarországon nincs sajtószabadság, hiszen „az uralmon lévők szinte a teljes magyar médiarendszert ellenőrzésük alá vonták, kiépítették a maguk patrónusi, kliensi rendszerét”.

Az MSZP elnöke szerint a kormányzati politika ellehetetleníti a tényszerű és értelmes párbeszédet a fontos sorskérdésekről.

Tóth Bertalan szerint az őszi önkormányzati választásokon a sajtó szabadságáért és annak érvényesüléséért is küzdeni fognak, és jelezte, hogy az ellenzéki pártokkal és a független újságíró-szervezetekkel közösen ki kell dolgozni az álhírek és a manipuláció elleni törvény szövegét.

Természetesen szólt a közelgő európai parlamenti választásról is, mellyel kapcsolatban hangsúlyozta: két hónap múlva mindenkinek módja lesz választani azok között, akik az európai normákat magukra nézve kötelezőnek tartják, illetve azok között, akik megsértik az egyik legfontosabb európai normát, a sajtószabadságot.

Gajdics Ottót már tegnap kitüntették

A Médianéző Központ frissen megalapított Jótollú magyar újságíró díját első alkalommal Gajdics Ottó vehette át tegnap, aki legutóbb a Magyar Idők főszerkesztőjeként tevékenykedett, a lap megszűntével azonban a kormányzati propagandagépezet által nemrég bekebelezett Szabad Föld főszerkesztői székébe ültették.

Méltatásában elhangzott többek közt, hogy Gajdics Ottó kitartóan és színvonalasan „kiáltja az éterbe az igazát”.

Róla is készült fotó, íme:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi