Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szolidaritási sztrájk lesz, de nem mindenhol

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke korábban kétórás szolidaritási sztrájkot hirdetett a oktatási ágazatban.

A PDSZ elnökével a Mérce korábban interjút is készített a készülő sztrájkról, akkor Szűcs optimistán nyilatkozott, de nem titkolta azt sem, hogy fennáll a lehetősége annak, hogy – ahogy korábban is – a tankerületek mindent megtesznek majd, hogy a pedagógusok kétórás munkabeszüntetésében fennakadást okozzanak.

És úgy tűnik, sikerült is megtalálni az ehhez szükséges eszközt: az időhúzást.

Ahogy azt mi is megírtuk: a közszférában dolgozók március 14-re meghirdetett sztrájkjához csatlakozó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a törvényi szabályozásnak megfelelően felvette a kapcsolatot a tankerületekkel a sztrájkhoz szükséges elégséges szolgáltatás részleteiről, azonban a megkeresett 104 tankerület mindegyikétől azt a választ kapta, hogy a március 7-i csütörtök 12 órát tartják a legalkalmasabbnak az egyeztetésre.

A kerületek azt állították, hogy egymástól teljesen függetlenül döntöttek egyesével úgy, hogy a csütörtök 12 órát adják meg a legalkalmasabb időpontnak.

A PDSZ előzetes felmérése alapján a válaszadó pedagógusok mintegy 80 százaléka támogatta a munkabeszüntetést.

És a legtöbb helyen hétfőn jelezte a tankerület, hogy nem írja alá az elégséges szolgáltatásról szóló megállapodást, így viszont már nem volt idő arra, hogy a tárgyalás újrainduljon – minek következtében az ország legtöbb iskolájában nem tarthatnak ma szolidaritási sztrájkot törvényesen a pedagógusok.

Ahol viszont a tankerület időben rábólintott a megállapodásra (három helyen), ott lesz szolidaritási sztrájk az iskolákban, 8 és 10 óra között, (például Budapesten néhány helyen, vagy éppen Pécsett), ezekről is hírt adunk majd.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán