Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Várható vereség Indianában és szoros demokrata győzelem a hipertrumpista Nyugat-Virginiában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egyelőre nem áll túl jól az első ciklusos indianai szenátor, Joe Donnelly(Demokrata Párt)  helyzete: a szavazatok 66 százalékának megszámlálása után több mint 11 százalékkal vezet előtte republikánus kihívója, Mike Braun. Donnelly az egyik leginkább veszélyeztetett szenátornak számított, és a dolgok jelenlegi állása szerint nagyon úgy néz ki, hogy elveszíti a konzervatív közép-nyugati államott.

A Donald Trumpot több mint 68 százalékkal támogató Nyugat-Virginiában azonban győzött a konzervatív demokrata Joe Manchin. Eredetileg Manchin is kifejezetten veszélyeztetettnek tűnt, ám a megosztó Brett Kavanaugh támogatása bebiztosította neki még hat évet Washingtonban.

A másik izgalmasnak ígért állam, Tennesse a jelek szerint marad a republikánusoknál: a konzervatív Marsha Blacburn legyőzte demokrata kihívóját, a korábbi kormányzót, Phil Bredesent.

Érdekes módon Texasban viszont továbbra is kitart Beto O’Rourke előnye Ted Cruzzal szemben, ami igencsak meglepő, figyelembe véve az állam konzervatív renoméját.

A fentiekből látszik, hogy a demokratáknak nincs valódi esélyük a Szenátus visszaszerzésére: ha tényleg győznek is Texasban (vagy a szintén fontos Arizonában és Nevadában), akkor még mindig ott van Florida, ahol szoros előnnyel ugyan, de a republikánus Rick Scott vezet, Indianában egyre valószínűtlenebb a győzelem, és a trumpista Missouri és Észak-Dakota demokrata szenátorainak sincsenek túl jó kilátásaik.