Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

RealClearPolitics: 203 helyen a demokraták, 194 helyen pedig a republikánusok a befutók, 38 körzet sorsa eldöntetlen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A RealclearPolitics nevű oldal folyamatosan publikált felméréseket és mandátumbecsléseket a félidős választásokról. A legfrissebb becslésük szerint a Képviselőházért folytatott küzdelemben a demokraták 203 választókerületben számítanak befutónak, szemben a republikánusok felé tendáló 194 körzettel. A 203 demokrata körzetből tizenötöt republikánusok birtokolnak jelenleg. Ebből a 15 körzetből sokban visszavonul a hivatalban lévő jobboldali képviselő, ami jelentősen megkönnyíti a demokraták dolgát. Ám sok helyen- például Virginiában, Kaliforniában, Iowában és Kansasban- vereségre számíthatnak az újraválasztás előtt álló jelöltek.

A 38 legszorosabb (tossup) körzetből 33-at jelenleg a republikánusok birtokolnak. Ezek többsége a fontosabb ütköző államokban és a demokrata bázisok területén található (Kalifornia, Virginia, Pennsylvania, Florida, Texas vagy éppen Illinois). De akad néhány meglepetés, mint például Alaszka vagy Montana, amik a legkonzervatívabb államok közé tartoznak. Itt valóban csak az utolsó pillanatban fog kiderülni a voksolás eredménye, ám a demokratáknak elég csupán 15-öt megnyerniük a képviselőházi többség visszahódításához.

A mandátumbecslés (és a szakértők egybehangzó véleménye szerint) a Republikánus Pártnak kevés esélye arra, hogy győzelmet arasson a demokraták által birtokolt választókerületekben. A 38 szoros körzetből csupán 5 demokrata (ezek kivétel nélkül Arizonában, Minnesotában és Nevadában helyezkednek el), illetve csupán egyetlen minnesotai demokrata körzet tendál a jobboldal felé.