Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Progresszív államok, ahol ma republikánus kormányzót választanak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ha meg kéne nevezni a három leginkább demokrata államot, akkor a legtöbben egyértelműen az új-angliai Vermontot, Massachusetts-et és a Washington D.C-től északra fekvő Marylandet választanák. Mégis pont ez a három állam az, ahol szinte borítékolható a hivatalban lévő republikánus kormányzók győzelme.

Vermont az USA egyik legprogresszívabb állama, amely évtizedek óta hatalmas többséggel szavaz a demokrata elnökjelöltekre – és persze itt politizál a progresszív mozgalom vezéralakja, Bernie Sanders is. Mégis két évvel ezelőtt a kis lakosságú állam lakói Phill Scott személyében egy republikánus politikust választottak kormányzónak – miközben 55 százalékuk Hillary Clintonra voksolt.

A szabadidejében autóversenyeken is részt vevő Scott kifejezetten mérsékeltnek számít a republikánusok között: bár gazdaságilag konzervatív (tehát a szabályozások és az adók csökkentését támogatja), egy sor szociális kérdésben meglepően liberális álláspontot képvisel: támogatja az abortuszt és a melegházasságot, emellett az elmúlt két évben több olyan törvényt is aláírt, ami a fegyvertartást szigorította, és nem támogatta Donald Trumpot az elnökválasztás során.

Ezek után érthető, hogy Scott az ország egyik legnépszerűbb kormányzója és nagy valószínűséggel idén is ő nyeri a választást (Vermontban kétévente tartanak kormányzóválasztást, hasonlóan a szomszédos New Hampshire-rel, ahol egyébként szintén a republikánus kormányzó a befutó).

Az újraválasztás előtt álló egyik lehetséges elnökaspiráns szenátor, Elizabeth Warren államában, a Boston székhelyű Massachusetts-ben is kormányzóválasztást tartanak. És bár az állam az ország egyik leginkább demokrata régiója, a 2015 óta hivatalban lévő republikánus Charlie Bakernek nincs oka az aggodalomra.

Az egyik legmérsékeltebb republikánusnak számító Baker munkáját az állam lakosainak 70 százaléka pozitívan ítéli meg – ezzel jelenleg ő az USA legnépszerűbb kormányzója. Baker nem támogatta Donald Trump elnökké választását (nem is volt hajlandó rá szavazni), illetve levélben kérte az elnököt, hogy ne lépjen ki a párizsi klímaegyezményből.

Az ultrademokrata Maryland négy éve hivatalban lévő jobboldali kormányzója, Larry Hogan sem számíthat szoros küzdelemre ma este. Mert bár a demokrata kihívója a párt sandersista szárnyához tartozó Ben Jealous lesz, a fegyvertartás szigorítását és a környezetvédelmet fontosnak tartó Hogan (aki egyébként kormányzói ciklusa elején a rákkal is felvette a harcot) sok baloldali szavazó támogatását is elnyerheti egy olyan államban, ahol a választók több mint 60 százaléka Clintonra szavazott.