Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

#IzgalmasMeccsek – Richard Ojeda bemutatja, hogyan legyél sikeres demokrata Trump-vidéken

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kevés olyan hely létezik az Egyesült Államokban, ahol Donald Trump akkora népszerűségnek örvendene, mint a szénbányászatáról ismerté vált Nyugat-Virginiában. Mégis az állam hármas számú képviselőházi választókerületében a demokrata Richard Odejának meglepően jó esélye van a győzelemre.

A marcona külsejű, tetovált Ojeda korábban a hadseregben is szolgált, jelenleg az állami törvényhozás szenátora. A politikus a legtöbb kérdésben konzervatívnak vallja magát, ráadásul két éve Trumpra szavazott – ennek ellenére az üzenetei alapján Demokrata Párt progresszív szárnyához sorolható. Gyakran kritizálja a demokrata pártelitet, akik szerinte elitisták és lenézik az embereket.

Legfontosabb témái közé tartozik az egészségügy, az államot sújtó opioidválság és a szénbányászat visszaszorulása miatt egyre inkább ellehetetlenedő munkásosztály problémáinak a megoldása. Ojeda progresszív kampánya megmutatja, hogy a demokratáknak milyen üzenetekkel érdemes operálniuk, ha vissza szeretnék hódítani azokat a térségeket, amik egészen a közelmúltig a legfontosabb bázisukhoz tartoztak, ám az elmúlt években a republikánusokat támogatták.

Ojeda azzal szerzett országos ismertséget, hogy az élére állt a nyugat-virginiai tanárok sztrájkjának és sikeresen kiharcolt a borzasztóan alulfizetett pedagógusok számára egy öt százalékos fizetésemelést a republikánus többségű törvényhozásnál. Ojeda munkásságát azonban nem mindenki támogatja: 2016 májusában egy férfi brutálisan rátámadt  a demokrata politikusra.

Az egyelőre megjósolhatatlan, hogy a progresszív Ojeda képes-e győzni az egyik legkonzervatívabb államban, de az biztos, hogy már az indulása is felkavarta az eredetileg eseménytelennek tűnő választást.