Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

FiveThirtyEight: A demokraták nyerhetik a Képviselőházat és a kormányzó választásokat, maradhat a jobboldali többség a Szenátusban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az amerikai választásokkal foglalkozó oldal, a FiveThirtyEight nyilvánosságra hozta a végleges előrejelzéseit az idei választásokra. A pontos becsléseiről ismert Nate Silver vezette portál által készített elemzés szerint a Szenátusban megmaradhat vagy akár tovább növekedhet a republikánus többség. Az elemző szerint 82 százalék annak az esélye, hogy a jobboldal megőrzi a Szenátust. És bár ez nem zárja ki teljesen a demokraták győzelmét, több fontos államban kemény küzdelem vár a hivatalban lévő baloldali szenátorokra.

A mandátumbecslés szerint a demokraták számítanak a befutónak Arizonában és Nevadában – két állam, amelynek jelenleg republikánus szenátora van.

Ugyanakkor Észak-Dakotában valószínűleg a republikánus Kevin Cramer legyőzi az első ciklusos Heidi Heitkampet (Demokrata Párt), emellett igencsak veszélyben van a floridai Bill Nelson és az Indiana államot képviselő Joe Donelly. A portál becslése szerint 4 az 5-höz az esélye annak, hogy az első ciklusát töltő Ted Cruz nyeri a texasi szenátorválasztást, annak ellenére, hogy demokrata kihívója Beto O’Rourke kifejezetten erős jelöltnek számít.

A Képviselőházban (House of Representatives) azonban a Demokrata Párt indul jobb esélyekkel. A FiveThirtyEight szerint 85 százalék az esélye annak, hogy a demokrata oldal kerül többségbe a törvényhozás alsóházában. De a felmérés így sem zárja ki teljesen, hogy a republikánusok szűk előnnyel ugyan, de megőrzik a többségüket a Házban.

Az előrejelzés szerint a demokraták körülbelül 236 mandátumra számíthatnak, ami igen jelentős, 36 fős növekedését jelentené a frakciójuknak.

Ezek alapján a legvalószínűbb felállás szerint a két nagy pártnak megosztott többsége lesz a Kongresszusban: demokrata irányítás alá kerül az Képviselőház és a jobboldalé marad a Szenátus.

A kormányzóválasztások előrejelzései is demokrata győzelmet jósolnak. A jelenleg 16 államot irányító párt számít a befutónak több fontos csatérállamban (Ohio, Florida, Nevada és Iowa), emellett valószínűleg vissza tudják majd hódítani a korábbi bázisaikat Michiganben, Illinois-ban és Wisconsinban.

A sok médiafigyelmet kapó Georgiában azonban a republikánus Brian Kempet teszi meg az esélyesebbnek az előrejelzés – de az is elképzelhető, hogy semelyik jelölt nem szerzi meg a szavazatok többségét, ezért decemberben második fordulót kell tartani a déli államban.

Meglepő módon megjósolhatatlannak tűnik az alapjáraton ultrakonzervatív Kansas kormányzói választásának az eredménye. A republikánus jelölt a szélsőséges kijelentéseiről ismert, trumpista Kris Kobach bár győzelmet aratott az előválasztáson a jobboldali kormányzó felett, mégis bizonytalan, hogy sikerül-e elnyernie az állam lakosainak a támogatását.