Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A legfontosabb népszavazások a választás napján

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az urnákhoz járuló amerikaiak ma nem csak a Kongresszus összetételéről és az államuk kormányzói székéről dönthetnek. 37 államban helyi népszavazásokat is tartanak, amelyeken az állampolgárok több fontos kérdésben is kifejezhetik a véleményüket.

Sok államban tartanak népszavazást a választást érintő szabályozásokról.

Marylandben és Michiganben arról dönthetnek a szavazók, hogy a jövőben lehetséges legyen-e a voksolás napján regisztrálni a választópolgároknak. Az USA-ban Magyarországgal ellentétben ugyanis előzetes regisztrációhoz kötött a választáson való részvétel, a jelentkezési határidő pedig általában október végéig tart. A kérdést támogatók szerint az aznapi regisztráció nagyban növelné a részvételi arányt, ami hagyományosan nagyon alacsony az Egyesült Államokban.

Michigan és Észak-Dakota lakói a marihuána rekreációs célú fogyasztásáról is dönthetnek a mai napon. Utah-ban és Missouriban pedig a kannabisz orvosi célú felhasználását engedélyezheti a népszavazások eredménye.

Az amerikai konzervatív oldal kedvenc témája, az abortusz is több államban lesz népszavazások témája.

Népi kezdeményezések nyomán akarják elérni Oregonban és Nyugat-Virginiában, hogy tilos legyen közpénzből fenntartott egészségügyi programokból finanszírozni a terhességmegszakítást. Az ultrakonzervatív Alabamában pedig az állami alkotmányba foglalnák a meg nem született gyermekek védelmét.

Sok államban dönthetnek a választók a progresszívek kiemelt témái közé tartozó egészségügyhöz és minimálbérhez kapcsolódó kérdésekben. A republikánus Nebraskában, Utah-ban és Idahóban az állampolgárok népszavazással kényszeríthetik rá az állami kormányzatokat, hogy fogadják el azt az egészségügyi kiadásokra fordítható szövetségi támogatást, amit az Obamacare (az előző elnök, Barack Obama által bevezetett egészségbiztosítási rendszer) nyújt a tagállamoknak.

Kaliforniában a népszavazás nyomán az állam másfél milliárd dollárt költene gyermekkórházak fejlesztésére, Nevadában pedig áfamentessé tennék a női higiéniás termékeket. Arkansas-ban és Missouriban pedig a minimum órabér emeléséről dönthetnek az állampolgárok.

(via CNN)