Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miért lehetnek bajban a republikánusok?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az amerikai politika egyik kliséje, hogy a republikánusok a jelenlegi politikájukkal komoly bajban vannak. A mai eredmények alapján ez persze nem így tűnik – még ha jelen állás szerint el is bukják a többségük a Képviselőházban.

A manapság egyre inkább jobbra és az undorító rasszizmus irányába tolódó Republikánus Párt ugyanis hagyományosan nem tudja megszólítani a különféle kisebbségek tagjait. Ez persze a hondurasi hordákról szóló, sokszor a magyar kormánypropagandát idéző kampányuk fényében nem meglepő, de ez a tendencia bőven megelőző a Trump-jelenséget. Texasban így a demokrata előretörést a spanyolajkú szavazók erősítik – a latin-amerikai bevándorlók leszármazottjával, Ted Cruzzal szemben.

Ez pedig azért baj, mert az előrejelzések alapján az Egyesült Államokban egyre nő a kisebbségek aránya, és könnyen lehet, hogy hamarosan nem lesznek többségben a fehérek Amerikában – és ez komoly probléma a republikánusoknak (amelyet persze mindenféle trükkökkel ellensúlyoznak).

A gond csak az, hogy ez kevéssé megnyugtató mindazoknak, akik a republikánusok tragikus kormányzása miatt rosszul járnak – meg persze az ezen a választáson csalódott demokratáknak sem.

Korai szavazók Texasban / fotó: Chicago Tribune, Twitter