Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ettől megint elég idegesek lesznek majd a nyugat-európai kormányok

Ez a cikk több mint 5 éves.

A nem hivatalos adatok részeként kaptunk összesítéseket arról is, kikre szavaztak a nyugat-európai török állampolgárok az elnökválasztáson. Az adatok az elmúlt év vitáinak tükrében még sokkolóbbak lehetnek.

Hollandiában a szavazatok 75%-át Erdoğan kapta, míg Muharrem İncére ott 18,4% voksolt, viszont Demirtaş a harmadik 5,6%-al.

Németországban is az elnök győzött az ottani török állampolgárok között, 65,4%-kal. Az Ausztriából beérkező szavazatok feldolgozottsága ugyan még csak 38%, de eddig ott is a „szultán” vezet, 72%-kal.

A 2017-es népszavazás alatt vált fő vitatémává Németországban és Hollandiában is, hogy mennyire tekinthető a társadalomba „integráltnak” olyan török közösség, amely ilyen nagy arányban támogatja eredendő hazája autoriter, iszlamista elnökét. A népszavazási kampány alatt Hollandia, ahol ugyancsak választási kampány volt akkoriban, el is tiltotta a kormányzó AKP képviselőit és Erdoğant attól, hogy az országban kampányoljon, így idén már kénytelen volt Szarajevóba összehívni válogatott, nyugat-európai híveit a kampány során.

A mostani, előzetes eredmények alapján sem Hollandia, sem Ausztria Erdoğan-ellenessége nem győzte meg az országok török lakosságát arról, hogy kerülniük kéne őt, ellenkezőleg, az ellenséges hozzáállás csak megerősítette szimpátiájukat.

(Hürriyet)