Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék szerint hamis számok kerültek ki, Erdoğan nem nyert az első fordulóban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több helyi és országos ellenzéki vezető szerint is mások a valós adatok, mint amelyek a médiában megjelentek. Ezért arra kérik a szavazatszámlálókat, addig ne hagyják el a szavazóköröket, ameddig nincsenek meg a végleges eredmények helyben, és ne hagyják a szavazóurnákat szem elől téveszteni.

Az ellenzéki vezetők állítása szerint ugyanis Erdoğan nem szerezte meg az első fordulóban a győzelemhez szükséges 50 százalékot, így második fordulót kell tartani. Az ő számaik szerint csupán 44 százalék körül áll a jelenlegi elnök.

A Köztársasági Néppárt helyettes elnöke és szóvivője szerint az Anadolu hírügynökség által közzétett számok hamisak. A választási bizottság által számolt szavazatoknál 57 százalékos feldolgozottság alapján Erdoğan 44, İnce 40 százalékon állt. Úgy, hogy akkor többek között az isztambuli és ankarai szavazatok nagy részét még meg se számolták.

Bülent Tezçan szerint, amikor az állami Anadolu hírügynökség már 93 százalékos feldolgozottságról beszélt, akkor még csupán a szavazókörök 57 százalékának szavazatai érkeztek be a török választási irodához.

Eközben Muharrem İnce, a CHP elnökjelöltje bejelentette, ő már megy is be a választási bizottsághoz, hogy rávegye őket, nyilatkozzanak arról, mennyire hitelesek ezek a nem hivatalos, anadolus eredmények:

Forrás: Cumhuriyet // Címoldali kép: Mutlu Civiroglu, Twitter