Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ne kínozzák tovább a nőket, legyen hozzáférhető az esemény utáni tabletta!”

„Az esemény utáni tabletták vénykötelessége körüli vita mára nem szakmai, hanem politikai kérdés” – fogalmaz a Patriarchátust Ellenzők Társasága Jogvédő Egyesület (PATENT) levelében, melyet mind a 198 országgyűlési képviselőnek elküldtek szeptember elején. A nőjogi szervezet törvénymódosítást követel a kormánytól annak érdekében, hogy recept nélkül hozzáférhessenek a nők a sürgősségi fogamzásgátló tablettákhoz. Álláspontja szerint ugyanis a döntéshozók csak a felelősségüket hárítják az orvosszakma érveinek meghallgatása helyett, a nem kívánt terhességet és egy esetleges abortuszt elkerülni igyekvő nők tízezreit embertelen tortúrának kitéve.

A hamarosan induló őszi parlamenti ülésszakban ezzel új lendületet adhatnak az év elején indított kampánynak, melynek részeként közel ötvenezren írták alá a Patent petícióját, rengeteg nő pedig meg is osztotta a nyilvánossággal, milyen megalázó, a segítőkészség látszatát sem kelteni kívánó bánásmóddal találkoztak az állami egészségügyi ellátóknál életük egyik legkiszolgáltatottabb helyzetében.

Az ügy az után kapott a Patent segítségével soha nem látott nyilvánosságot, hogy megjelent a sajtóban egy külföldi egyetemista nő története, aki egy elszakadt óvszer miatt rohangált kórházról kórházra, de sehol nem voltak hajlandóak felírni neki a gyógyszert, egy ügyeletes orvos pedig súlyos fogalomzavarba keveredve azt mondta neki, nem ért egyet az esemény utáni tabletta használatával, és „nem fog hozzájárulni egy abortuszhoz”.

Ezután ellepték a közösségiamédia-felületeket hasonló esetek százai, melyekből egyértelműen körvonalazódott: nem a háziorvos nélkül maradt erasmusos diáklány egyszeri szerencsétlenségéről volt szó, hanem ez a hasonló helyzetbe került nők jelentős többségének megélése Magyarországon. Más uniós tagországokkal ellentétben idehaza olyan rendszerszintű probléma a recept felírásának megtagadása és a megalázó bánásmód, amely szinte bármelyik nőt érintheti élete során.

„Felháborító, hogy a megérdemelt támogatás helyett a nők időhúzással, ítélkezéssel, megszégyenítéssel, kioktatással, ijesztgetéssel, megalázással, megkérdőjelezéssel találkoznak”

– fogalmaz levelében a Patent.

„(…) sajnos félresikerült a védekezés, és mivel a párommal mindketten tartottunk a teherbe eséstől, noha miután észrevettük, azonnal abbahagytuk az együttlétet, inkább biztosra szerettünk volna menni. Az interneten írt ügyeletes klinikának csak a portájáig jutottunk – ott ugyanis a portás közölte, hogy találkozunk 6 hét múlva abortuszon. Az elkövetkező napokat szorongással töltöttük, szerencsére végül nem estem teherbe, de nem tudom elképzelni, mi lett volna velem, ha 17 évesen mégis megtörténik.”

„Budapesten élek, tanulok és dolgozom, de a bejelentett lakcímem 250 km-re van. Amikor szükségem volt a tablettára, budapesti kórházakat és ügyeleteket kezdtem végighívni, ahonnan konzekvensen mindegyik visszautasított. 3,5 órát utaztam haza azért, hogy aztán a körzeti nőgyógyász szintén azt mondja, hogy nem tud fogadni. Már jócskán kezdtem kifutni a 72 órából, végül egy háziorvos írta fel.”

„Amikor mondtam az asszisztensnek, mire van szükségem, kelletlen fejet vágott, megvető hangnemben adta tovább az orvosnak a kérést. Az orvos leültetett, úgy írta fel a gyógyszert, mintha a fogát húznák, és kioktatott lekezelő stílusban, hogy legközelebb védekezzek. Hiába vagyok tanult, értelmes nő, minisztériumi dolgozó, doktori fokozattal, mégis úgy beszélt velem, mint egy ostoba gyerekkel. Borzasztó volt.”

„Hétvégén éjszaka elszakadt az óvszer. Hívtam az ügyeletet. Elmondtam, hogy sürgősségi fogamzásgátlóra van szükségem, közölte az asszisztens, hogy ez nem az ügyeletre tartozik, majd a háziorvosomat vagy a nőgyógyászatot keressem hétfőn, még beleférek a 72 órába. Mondtam, hogy nem akarok addig várni, mert a ciklusom közepén járok. Pontosan tudtam, hogy ha várok másfél napot, és azalatt bekövetkezik a peteérésem, akkor már mindegy lesz bevenni a gyógyszert. Sírva hívtam a nővéremet, ő adta meg egy magánklinikának a címét, ahol éjjel, hétvégén is felírják a gyógyszert. Több mint 40 000 forintba került az egy szem gyógyszer beszerzése”.

Így idézik a jogvédők néhány érintett történetét a képviselőknek küldött levélben, kérve, hogy mutassanak emberséget a mindezeknek kitett nők tízezreivel szemben.

A nőjogi szervezet szerint nincs mivel indokolni a kormány ellenállását, elfogadhatatlan, hogy tovább húzzák az időt a döntéshozók. A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium korábban azt nyilatkozta, hogy a kérdésben a szülészeti és nőgyógyászati szakmai tagozat véleménye az irányadó, de hiába foglalt állást a vénykötelesség eltörlése mellett az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészet és nőgyógyászat tagozata a Patent kampányának hatására márciusban, az Országgyűlés azóta sem tett lépéseket a szabályozás megváltoztatásáért.

Ráadásul az egyszerűen hozzáférhető esemény utáni tabletta iránti társadalmi igény és az azt támogató tudományos tények nem újkeletűek.

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal már tíz évvel ezelőtt, 2014-ben tett ajánlást a sürgősségi fogamzásgátlók recept nélküli forgalmazására, amit az Európai Bizottság 2015-ben el is fogadott, így azóta a legtöbb tagállamban vény nélkül is kaphatók a 72 és 120 órás tabletták.

„Magyarországon feleslegesen teszik ki tortúrának a nőket – kizárólag politikai okokból”

– húzza alá a Patent, ugyanis rengeteg adat áll rendelkezésre arról, hogy a tabletták orvosi engedély nélkül is biztonságosan használhatók, az alkalmazás előnyei meghaladják a kockázatokat.

A civilek arra is emlékeztetik a politikusokat, hogy 2023-ban az ENSZ nőjogi testülete is felhívta a magyar államot a sürgősségi fogamzásgátlók hozzáférhetőségének megkönnyítésére. A szakmai érvek – melyek mögé bújva, kizárólag a veszélyességet hangsúlyozva a Belügyminisztérium igyekszik minél inkább elzárkózni az ügytől – valójában mind a vénykötelesség eltörlése mellett szólnak:

  • a sürgősségi fogamzásgátlók hatékony alkalmazásában kulcsfontosságú a gyorsaság, a kötelező orvoslátogatás pedig csak időhúzásra jó;
  • az alkalmazás előnyei (a nem kívánt terhesség és egy esetleges abortusz megelőzése) meghaladják a kockázatokat;
  • a kockázatokról és a mellékhatásokról a gyógyszertári dolgozók is képesek felvilágosítást adni, tehermentesítve az amúgy is túlterhelt ügyeleteket és szakrendeléseket.

Mint az egyesület Facebook-posztjából kiderült, néhányan már jelezték, hogy csatlakoznak az ügyhöz, és a Parlament elé viszik a petíciót aláíró közel ötvenezer ember követeléseit, az LMP pedig egy törvényjavaslat benyújtásán is elkezdett dolgozni.

10 millió forinttal kimászhatunk a bajból.

A fele már majdnem megvan, ha te is beszállsz, hamarabb gyűjthetjük össze!

Segítesz? 

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher