Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem a női olimpikonok elfelejtése volt a Nemzeti Sport első botlása

Hamarosan az újságárusoknál is kapható lesz a Nemzeti Sport új olimpiai különkiadása – adta hírül a miniszterelnök kedvenc, immár közel két éve állami tulajdonba került napilapja. Bár a címből nem derül ki, a közlemény szövegéből megtudhatjuk:

egyszer már kiadták az olimpiai kisokost, a címlapra azonban egyetlen sportolónő sem fért fel, kizárólag férfiakat szerepeltettek rajta, „Magyar remények” címszó alatt.

A címlap méltatlanságára maguktól könnyen lehet, hogy csak akkor döbbentek volna rá a szerkesztőség tagjai, amikor az olimpiát követve feltűnt volna nekik, hogy Párizsban versenyeznek ám kiváló magyar sportolónők is. Hiszen, mint azt beismerték, még csak nem is ők vették észre a dolgot – így gond nélkül nyomdába küldték és reklámozni kezdték a férfimontázzsal ellátott kiadványt – hanem az olvasók, akik ezt szóvá is tették. Ezután „a hibát elismerve, minden magyarázkodás helyett” úgy döntöttek, hogy újranyomják a magazin olimpiai számát, és elnézést kértek „a hölgyektől, akiket – jogosan – rossz érzésekkel töltött el vagy felháborított az elhibázott címoldal.”

A címlap első változata. Forrás: Nem tehetsz róla, tehetsz ellene / Facebook
„Miután a magyar csapat tagjai és az esélyesnek számító versenyzőink között is meghatározó a hölgyek száma és aránya, sem szakmai, sem egyéb indok, mentség nincs arra, hogy ilyen bántóan egyoldalú címoldalt készítettek a kollégáink, amit különösen sajnálunk annak tükrében, hogy mi magunk is rengeteget dolgozunk és publikálunk a nők szerepének, képviseletének, megbecsülésének növelése érdekében a sportban és a sportmédiában” – fogalmaztak.
a címlap második, női sportolók létezését is elismerő változata. forrás: nemzetisport.hu
Bár a lap belátása, korrigálása és bocsánatkérése dicséretes – igaz, a „kollégákra” hivatkozás nem igazán mutat főszerkesztői felelősségvállalásra –,

sokatmondó, hogy a szerkesztés egyetlen fázisában, egyetlen ember sem érezte problémásnak a Nemzeti Sportnál, hogy kizárólag férfiak vannak a címlapon.

Habár a közleményben nem fejtik ki, mióta gondolják úgy, hogy a nők megbecsüléséért dolgoznak, és ugyan látványosan kevesebb szó esik az utóbbi időben a lap online felületén a sportolónők testéről, instagramos fotóiról, nem is olyan rég még bőven elfértek cikkek a „szexi” címke alatt olyan címekkel, mint például:

 
A ”szexi” címkével kizárólag nők testéről írt cikkeket látták el, sportteljesítményüket jellemzően mellőzték, miközben követőtáboruk nagyságát pusztán a szexiségükkel magyarázták. Bár ez tavaly óta látványosan kevésbé jellemző a Nemzeti Sportra, a mostani eset is minden bizonnyal azt jelzi, nem múltak el nyomtalanul a sportot elsősorban a férfiak elismerendő teljesítményének tekintő idők az állami lapnál. Mindeközben a szintén állami pénzekkel kitömött KESMA ernyője alá tartozó megyei lapok (és sokan mások) továbbra is napi szinten gátlástalanul tárgyiasítják a nőket, aminek rendszerint külön „mell”/”mellek” címkét is szentelnek. Ennek az egyik éllovasa az ország első, „nemzetstratégiai jelentőségű” hírportálja, az Origo, amely ráadásul a Nemzeti Sport online felületén külön sávot is kap sporthírei népszerűsítésére. Így a mai napon például, miután elolvashattuk, hogy a Nemzeti Sportnak fontos a sportolónők elismerése, át se kellett kattintani az Origora, hogy megtudhassuk: „Érdemes lesz figyelni az olimpián is a szuperszexi rúdugrónőre”.

10 millió forinttal kimászhatunk a bajból.

Ha te is beszállsz, hamarabb gyűjthetjük össze az első milliót!

Segítesz?