Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A választásokon leszerepelt Modi elhallgattatná Arundhati Royt, a legkeményebb kritikusát

Eddig már több mint kétszázan írták alá azt a levelet, amelyben munkásértelmiségiek és aktivisták felszólítják az indiai kormányt, hogy hagyjon fel az Arundhati Roy elleni eljárással. A Booker- és PEN-díjas baloldali esszéista, írónő ellen június végén kezdeményeztek büntetőeljárást az ázsiai ország nagyon szigorú terrorizmusellenes törvénye alapján.

Az eljárást Delhi alkormányzója, az indiai szélsőjobboldali Bháratíja Dzsanatá Párthoz (BJP) kötődő politikus hagyta jóvá. Így bár a vád egy 2010-es beszédre vonatkozik, az ügy a terrorizmus vádja miatt nem évülhet el. A döntés egyúttal azzal jár, hogy a vádlottat tárgyalás nélkül is fogva tarthatják, a terrorizmus gyanúja miatt pedig az azzal megvádoltaknak az óvadékhoz való hozzájutáshoz is sokkal magasabb követelményeket kell teljesíteniük.

Bár egyelőre Arundhati Royt még nem tartóztatták le, a harmadik ciklusára készülő Narendra Modi miniszterelnök még soha nem ment ilyen messzire abban, hogy a legélesebb kritikusának tartott Royt elhallgattassa. Ha a vádakat a bíróság megalapozottnak találja, akár hét évre is elítélhetik az írónőt.

Hogy valójában politikai ügyről van szó, arról az is árulkodik, hogy a „terrorizmus” vádat az indiai hatóságok több alkalommal is arra használták, hogy önkényesen éveken át tartsanak fogva embereket koholt bizonyítékok alapján. A tavaszi indiai választásokon a vártnál sokkal gyengébben szereplő BIP, mely a szövetségesei nélkül harmadszorra kormányt sem lenne képes alakítani, a WSWS híroldal szerint a kritikusai elhallgattatására használja az eljárás megkezdését.

Royt egy 2010-es kasmíri beszéde miatt vádolták meg. Ebben állítólag azt mondta, hogy a vitatott kasmíri régió soha nem volt „India szerves része”. A perről az UnHerd oldalon író Pratinav Anil publicista megjegyzi, hogy ez az állítás azonban aligha vonható kétségbe „józan gondolkodású” ember számára. Mint írja:

„A többségi muszlimok lakta régió egyharmadát valójában közvetlenül Pakisztán igazgatja. Ami az Indiához tartozó részt illeti, ott katonai uralom váltakozott egyéb antidemokratikus uralmakkal… Delhi uralkodói minden tekintetben közvetlen gyarmatként kezelték a helyet…”

Roy, aki azután lett világszerte ismert esszéista és regényíró, hogy Az Apró Dolgok Istene című debütáló regényéért elnyerte a Booker-díjat, nemcsak Narendra Modi kormányát, hanem a korábbi kormányokat is élesen bírálta. Zöld és baloldali elkötelezettségű, antikapitalista szerzőről van szó, aki mélyen elítéli Modi „fasiszta” uralmát. A 2021-es írását, melyben Modit távozásra szólítja fel, mert  kormánya képtelen volt kezelni a koronavírus okozta járványt, a Mérce közölte magyar nyelven.

A kapitalizmus, a kisebbségekkel való bánásmód és a globalizáció kritikájáért, valamint az emberi jogi ügyek támogatásáért az elmúlt három évtizedben rengeteg fenyegetést kapott Indiában.

A letartóztatása azt jelentené, hogy Modi kormánya még az általa demokráciának vélt rendszer játékszabályait is áthágja.

(ArtReview, WSWS, Guardian, UnHerd, The Hindu, DailyStar, Mérce)