Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Arundhati Roy: Kormányra van szükségünk Felhívás Narendra Modi miniszterelnökhöz: kérem, álljon félre!

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kormányra van szükségünk. Égetően. Mert nincs kormányunk. Lassan nem jutunk levegőhöz. Haldoklunk. Már azok a rendszerek sem állnak rendelkezésünkre, amelyek útba igazítanának, mihez kezdjünk a segítséggel, amikor az rendelkezésre áll.

Mit lehet tenni? Itt és most?

Nem várhatunk 2024-ig. A hozzám hasonló emberek sosem képzelték volna, hogy eljön a nap, amikor Narendra Modi miniszterelnökhöz fordulunk kéréssel – bármiért. Én magam inkább mentem volna börtönbe, mint hogy ezt tegyem. De ma, ahogy egymás után halunk meg otthonainkban, az utcákon, a kórházak parkolóiban, a nagyvárosokban, a kisvárosokban, a falvakban, az erdőkben, a mezőkön, én, közönséges magánember, a büszkeségemet lenyelve csatlakozom több millió polgártársamhoz, és azt mondom: kérem, uram, kérem, álljon félre! Legalább egy időre. Könyörgöm, mondjon le!

Ezt a krízist ön idézte elő. Nem tudja megoldani. Csak még jobban elmélyíteni. Ez a vírus a félelem, a gyűlölet, a tudatlanság légkörében virul.

Akkor virul, amikor ön lecsap azokra, akik kinyitják a szájukat. Akkor virul, amikor ön olyan mértékben irányítja a médiát, hogy a valódi igazságról csak a nemzetközi média számol be. Akkor virul, amikor egy országnak olyan miniszterelnöke van, aki a hivatalban töltött évei alatt egyetlen sajtótájékoztatót sem tartott, aki képtelen válaszolni a kérdésekre, még most, a zsibbasztó rémület pillanatában is.

Százezrek fognak meghalni, szükségtelenül, ha ön nem távozik. Úgyhogy távozzon, most. Jhola utha ke. Csorbítatlan méltósággal. Nagyszerű élet állhat még ön előtt. Meditáció és magány. Ön mondta, hogy ezt akarja. És erre nem lesz lehetősége, ha hagyja, hogy a tömeges halálozás folytatódjon.

Sokan vannak a pártjában, akik átvehetik a helyét egy időre. Olyanok, akik tudják, hogy a válság e pillanatában még politikai ellenfeleikkel is ki kell jönniük.

Bárki legyen is az az ember – az ön pártjából, a Rástríja Szvajamszévak Szangh jóváhagyásával –, a kormány és egy válságkezelő bizottság élére állhat.

Az államok főminiszterei választhatnak néhány képviselőt, hogy az összes párt képviselve érezze magát. A Kongresszus, nemzeti párt jellegénél fogva, szintén jelen lehet a bizottságban. Meg még tudósok, közegészségügyi szakértők, orvosok, tapasztalt hivatalnokok is. Talán ön nem érti, de ezt hívják demokráciának. Olyan nincs, hogy ellenzékmentes demokrácia. Azt úgy hívják: zsarnokság. A vírus szereti a zsarnokságot.

Ha nem teszi meg most, amikor a járvány berobbanását egyre inkább nemzetközi problémának, az egész világot érintő fenyegetésnek tekintik – minthogy az is –, akkor az ön alkalmatlansága jogos ürügyként szolgálhat más országoknak, hogy megpróbáljanak beavatkozni az ügyeinkbe, hogy megpróbálják átvenni az irányítást. Ez veszélybe sodorja nehezen kiharcolt szuverenitásunkat. Újra gyarmat leszünk. Ez nagyon is komoly eshetőség. Ne hagyja figyelmen kívül.

Úgyhogy kérem, távozzon. Ez a legfelelősségteljesebb dolog, amit tehet. Ön eljátszotta az erkölcsi jogát arra, hogy a miniszterelnökünk legyen.

Piróth Attila fordítása

A felhívás eredetileg a scroll.in oldalon jelent meg angol nyelven.

A szerzőről készült kép forrása: Wikipedia / Vikramjit Kakati