Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Egyesült Államok 2023-ban egymaga többet költött atomfegyverekre, mint a másik nyolc atomhatalom összesen

A nukleáris fegyverekre fordított kiadások 13 százalékkal nőttek 2023-ban az előző évhez viszonyítva, s ezáltal meghaladták a 91,4 milliárd dollárt (34 ezer milliárd forint), adta tudtul a Nemzetközi Kampány a Nukleáris Fegyverek Eltörléséért (Ican).

2022-höz mérve 10,7 milliárd dolláros növekményről van szó, ami nagyrészt az Amerikai Egyesült Államok megnövekedett védelmi költségvetésének tudható be. De azért mindenki, ha más és más arányban is, kivette belőle a részét.

Lássuk a kilenc atomnagyhatalom költéseit!

Az USA egy év alatt csak nukleáris fegyverekre 51,5 milliárd dollárt költött. Kína 11,9 milliárd dolláros költségvetésével csak a második helyet érdemelhette ki. Oroszország 8,3 milliárd dolláros kiadása csak a harmadik helyre volt elég, őt követi az Egyesült Királyság (8,1 milliárd dollár) és Franciaország (6,1 milliárd dollár). A listán a hatodik helyen India található 2,7 milliárdos költéssel, majd Izrael, Pakisztán és Észak-Korea következik. Utóbbiak hozzávetőlegesen 1 milliárd dollárt költöttek atombombák és hidrogénbombák fejlesztésére, készítésére, karbantartására stb.

Kijózanító, hogy az USA egymaga többet költött a nukleáris fegyverekre, mint az utána következő államok összesen.

A Guardian megjegyzi, hogy az elmúlt öt évben, amióta az Ican végzi a felméréseit, a nukleáris fegyverekre fordított kiadások 34%-kal, azaz 23,2 milliárd dollárral emelkedtek. Az USA ebben is éllovas, a kiadásai ez idő alatt 45%-kal, az Egyesült Királyságé pedig 43%-kal nőttek.

Érdemes rövid kitérőt tennünk az államok katonai összkiadásaira is. Ez 2023-ban a következőképpen alakult.

A hadiiparra a legtöbbet költő tíz állam. Az államok neve után az első oszlop az elköltött összeget jelzi milliárd dollárban kifejezve; a második oszlopban százalékban kifejezve az adott állam katonai költését láthatjuk a GDP-ben kifejezve; a harmadik sor pedig a globális költéshez viszonyítja az adott állam katonai kiadásait. (Forrás: SIPRI)

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (Sipri) által összeállított kimutatás szerint nemcsak a nukleáris fegyverekre költött összeg nőtt, hanem az aktív nukleáris robbanófejek száma is valamivel magasabb, mint 2022-ben volt:

9585, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy Kína 410-ről 500-ra növelte arzenálját.

A legtöbb nukleáris robbanófeje továbbra is az USA-nak és Oroszországnak van, amelyek az összes robbanófej mintegy 90%-ával rendelkeznek. Oroszország 4380 nukleáris robbanófejet telepített vagy tárolt, míg az USA 3708-at.

A Sipri kutatói, akik immár egy NATO-tagországban kénytelenek működni, nem találták annak a jelét, hogy Oroszország Fehéroroszországba telepített volna atomfegyvereket.

Nagy-Britannia nukleáris fegyverarzenálja a becslések szerint változatlanul 225 darab, Franciaország pedig 290 darab robbanófejet birtokol.

(Ican, Sipri, Guardian)