Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ha ez így megy tovább, Vitézynek kétharmada lesz” – Karácsony a választási iroda előtt tüntetett a megismételt választásokért

Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épülete elé szervezett tüntetést este 6 órára a főpolgármester-választás megismétléséért. A főpolgármester  értesülései szerint több módon is elcsalt és szabálytalanul lebonyolított választás, valamint a közte és Vitézy Dávid (a róla elnevezett szervezet és az LMP Fidesz által is támogatott jelöltje) közötti elenyésző szavazatkülönbség miatt csak így lehet rendezni a kettejük között korábban kialakult feszültséget, egyszersmind megnyugtató eredményekkel szolgálni a választóknak.


A jelöltekre leadott szavazatok közötti különbség valóban igen csekély: ez eredetileg 324 szavazatnyi volt. Azt cikkünk megjelenéskor nem tudni, hogy ez hogyan változott az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után, csak annyit, hogy Karácsony szerint folyamatosan csökken.

Emlékeztetett, hogy olyan hírek jöttek az Nemzeti Választási Bizottságból (NVB), miszerint több mint 70, majd 54, később 29 szavazattal vezet Karácsony – „ha ez így megy tovább, Vitézynek kétharmada lesz” – kommentálta az eljárást a főpolgármester.

A tüntetésen Karácsony a megismételt választások követelése mellett kitartásra szólította fel támogatóit: hogy maradjanak egész addig az Nemzeti Választási Iroda épülete előtt, amíg ki tudják kényszeríteni a demokratikus normáknak megfelelő döntést az NVB-ből.

Karácsony Gergely beszédet mond a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épülete elé szervezett tüntetésen.
Fotó: Alföldi Dániel István

A tüntetésen felszólalt egy elsőválasztó fiatal, aki a választás tisztaságának fontosságáról beszélt. Véleménye szerin 12 fideszes delegált épp puccsot követ el az NVB-ben azáltal, hogy leszavazza a 4 ellenzéki delegáltat. A fiatal ezután hosszasan fejtegette, hogy olyan országban szeretne élni, ahol nem csalják el változatos módon a választásokat.

A rendezvény következő felszólalója Karácsony Gergely volt, aki elmondta, azért jöttek ki, mert szeretik a városukat, a hazát és a demokráciát. Előbbi kettő sorsa felett ezért szabadon szeretnének dönteni. Emlékeztetett, hogy 5 éve meglepetésszerű győzelem során vették vissza a várost a Fidesztől. Ezután szolidárisabb, zöldebb, szabadabb hely lett – a nehézségek ellenére. Úgy gondolja, Budapest köztársaság, nem pedig részvénytársaság, ahol a közérdek előrébb van a magánérdeknél.

Történelmi leckékből tudjuk, folytatta Karácsony, hogy Budapesten dobog a demokratikus Magyarország szíve. Eddig azonban nem sikerült kivéreztetni, pedig a COVID- és energiakrízisek során vont el forrásokat a kormány. Hangsúlyozta, emellett próbálták megtörni a városvezetést változatos módokon, többek között lehallgatásokkal és közpénzből finanszírozott propagandával.

Véleménye szerint nem sikerült megmérgezni a budapestiek lelkét, és mivel a Fidesz tudta, hogy tisztességes versenyben nem tud győzni, ezért trükköket vetett be:

  • az EP-választással egy napra tették az önkormányzati választást;
  • megváltoztatták a választási szabályokat;
  • és végül Szentkirályit visszaléptették Vitézy javára az utolsó pillanatban.

Ezt tartja a legfontosabbnak, hisz véleménye szerint a volt kormányszóvivő, igen gyenge kampány mellett, végig hazudott – Vitézyvel és a Fidesszel együtt – miszerint nem fog visszalépni, aztán mégis így tett. Karácsony ezután Vitézyt ekézte, felemlegetve NER-es karrierjét, többek között, hogy volt államtitkárként el akarja hitetni, hogy immáron nem fideszes – miközben korábban kormányközeli üzleti körökkel kokettált, és ezer szálon be van kötve a kormányhoz és annak holdudvarához. Hovatovább Vitézy is kikérte magának a kampány során hogy fideszes jelölt lenne, kijelentve, hogy Szentkirályival nem koordinálnak.

Karácsony szerint mindezzel átverték a fideszes és ellenzéki választókat is.

Felrótta ellenfelének azt is, hogy Ungár Péter, az LMP társelnöke épp a választások idején vett ki ötmilliárd forintot a Budapesti Ingatlanfejlesztőből, amivel véleménye szerint a kampányt finanszírozta. Ugyanakkor, mint említette, mind az 1400 szavazókörben volt ellenzéki biztos, akik ellenőrizték a szavazás tisztaságát.

Karácsony arra is kitért, hogy habár az NVB feladata a választások tisztasága feletti őrködés lenne, ezúttal épp a választások elcsalását facilitálják. Véleménye szerint az újraszámolásról eleve szabálytalanul döntött a szervezet – bár az újraszámlálással magával nincs problémája, hisz jó esetben csak megerősítené a demokratikus választáson elért eredményeket.

Karácsony szerint a tüntetéssel párhuzamosan az NVI-ben olyan szavazólapokról megy a vita, amelyeket fideszes kerületből küldtek be azután, hogy az urnát az ellenzéki biztos távollétében bontották fel.

A főpolgármester szerint a választók akaratának képviseletét az ellenzéki és kormánypárti delegáltak közös jelenléte garantálja. Jelenleg azonban nincsenek jelen delegáltak a folyamat során, hanem jogászok vitatkoznak az eredmények érvényességéről.

A főpolgármester megismételte tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott állítását, miszerint a szabálytalanságokat és kétes eredményeket csak ismételt főpolgármester-választással lehet kiküszöbölni – ennek megfelelően ezt követelik.

Ez lenne a „harmadik, végső küzdelem” a főpolgármester-választás és a szavazatokkal kapcsolatos mostani huzavona után. Ennek keretében „Vitézy és a NER” valamint „Karácsony és a szabad budapestiek” akarata fog összecsapni. Véleménye szerint ezen a megismételt választáson az ellenzéki delegáltaknak folyamatosan kellene biztosítaniuk jelenlétükkel a jogszerűséget.

A főpolgármester-választás tehát még nem lefutott kör. Bár Vitézy indítványát, miszerint a IV. és VII. kerületekben ismételjék meg a főpolgármester-választást, szintén nem tudjuk, hogy  befogadta-e az NVB, a főpolgármester is kitart amellett, hogy a teljes választást meg kell ismételni. Ez esetben a választást július 9-ig meg kellene tartani, de a teljes város tekintetében minimális esély van rá. A Telexnek nyilatkozó jogász szerint azokban a szavazókörökben tarthatnak esetlegesen megismételt szavazást, ahol jogsértést tárnak fel.

Támogass, hogy folytathassuk! 

Nem luxuskiadásokra költünk, a működésünk a tét.

 

Kiemelt kép: Karácsony Gergely beszédet mond a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épülete elé szervezett tüntetésen. Fotó: Alföldi Dániel István