Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tizennyolc szervezet kéri, hogy ne zúdítsák a mesét néző gyerekekre a háborús propagandát 

Tizennyolc szervezet írta alá, nyolc szakértő pedig magánszemélyént csatlakozott eddig a Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek Szakosztálya-Korczak Munkabizottsága felhívásához, amely a gyermekek kitettségére figyelmeztet a durvuló választási kampányban – írja a nyilatkozatot ugyancsak aláíró Civil Közoktatási Platform szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. 

A felhívás a gyermekérdekek védelmére figyelmeztet az európai parlamenti és önkormányzati választási kampány idején:

„A Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek Szakosztálya-Korczak Munkabizottsága tagjai növekvő aggodalommal figyelik a finisébe fordult, egyre erősödő és durvuló választási kampányt. A gyermekek érdekében és jogaiért kiálló civil szervezetként nem nézhetjük szótlanul, hogy a siker és a győzelem érdekében lassan semmilyen eszköztől sem riadnak vissza egyes pártok és jelöltjeik. Így kerülnek újra fókuszba a gyerekek, miközben egyre védtelenebbek a közmédiából és az utcai plakátokról rájuk zúduló fenyegetettségben.

Mint ahogyan egykori jogelődünk, a Gyermekérdekek Magyarországi Fóruma is tette azt az 1998. évi választások előtt, úgy mi most e felhívással emlékeztetjük a politikai szereplőket arra, hogy a gyermekek nem politikai játékszerek! Tartsák tiszteletben az ENSZ Gyermekjogi Egyezményébe foglaltakat, melyet Magyarország már 1991-ben ratifikált és jogrendjébe emelt. Ne tegyék őket politikai termékké, ne használják kampányaik során vagy fotóikon biodíszletként, ne riogassák a nevelési-oktatási intézmények közelében elhelyezett háborús és választási plakátokkal, ne manipulálják hamis vagy álhírekkel. Korczakkal (a treblinkai haláltáborban 1942-ben meghalt zsidó származású lengyel orvos, gyógypedagógus – B.B.) valljuk: több tiszteletet a gyermekeknek!”

– szól a szervezetek közös nyilatkozata. Az aláírók közt számos, a közéletben aktív, oktatási aktivizmusáról vagy gyermekeket (is) érintő civil munkájáról ismert szervezet található, mint az Igazgyöngy Alapítvány, a Civil Közoktatási platform, a két évvel ezelőtti pedagógustüntetések idején alakult Pedagógus Egység, de a Romaversitas Alapítvány, a Magyar Anyák, a Tanítanék Mozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is. 

 Az aláírók teljes listája:

 

Csatlakozó szervezetek, közösségek:

  1. Artemisszió Alapítvány
  2. Civil Kollégium Alapítvány
  3. Civil Közoktatási Platform
  4. Egységes Szülői Front
  5. Hálózat a Tanszabadságért
  6. Hívatlanul Hálózat
  7. Igazgyöngy Alapítvány
  8. Magyar Anyák
  9. Oktatói Hálózat
  10. Pedagógus Egység
  11. Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
  12. Pedagógusok Szakszervezete
  13. Romaversitas Alapítvány
  14. Szülői Hang
  15. Szülői Összefogás Közösség
  16. Tanítanék Mozgalom

Csatlakozó személyek:

  1. Bíró Dalma
  2. Csizmár Gábor
  3. Dr. Gyarmathy Éva
  4. Dr. Kürti Judit
  5. Dr. Reményi Andrea
  6. Komjáthy Anna
  7. Lázár Júlia
  8. Tománé Dr. Mészáros Andrea

Bár a közlemény nem nevezi meg a felhívás konkrét előzményeit, szövege egybevág Magyar Péter szombati sajtótájékoztatóján megfogalmazott üzenetével, aki tulajdonképpen a gyerekek kampánytémáktól való megóvását tette saját kampánytémájává. A TISZA párt alelnöke a hétvégi Békemenetet követően arról beszélt, hogy petíciót indítanak a Fidesz  háborús plakát- és videós kampányának leállításáért.

„Mivel most már elárasztják teljesen az internetet és a köztereinket is a háborús uszító plakátok és videók, úgy véljük a TISZA pártnál, hogy egy erős jelzést kell küldeni a kormánynak, személy szerint Orbán Viktornak és Deutsch Tamásnak, a Fidesz európai parlamenti listavezetőjének arról, hogy a háború nem játék, és legalább a gyermekeinket ne vonják ebbe bele” – fogalmazott Magyar, aki bejelentette azt is, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz is fordulnak (amelynek Médiatanácsa az elmúlt tizennégy évben  tendenciózusan a kormánypárti érdekek mentén döntött, és csak kormánypárti delegáltakból áll – B.B), valamint megkeresik az összes közösségimédia-platformot is, ahol ilyen hirdetések mennek, hogy távolítsák el azokat, mivel ezek szerintük súlyosan ártalmasak a gyerekekre. 

„Egyébként nagyon érdekes, hogyha vannak korhatáros filmek, tartalmak az interneten is, meg a televízióban is, akkor hogy lehet, hogy mesék közben, kisgyerekeknek szóló filmek közben, kisgyerekeknek szóló zene közben ilyen uszító tartalmakat le lehet játszani „

– tette hozzá a TISZA alelnöke.

Magyarék a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához is fordulnak hivatalos levélben, valamint ahogyan azt a politikus már korábban bejelentette, feljelenti személyesen a miniszterelnököt is rémhírterjesztés miatt. A Fidesz közösségi médiás kampánygépezete, a Megafon minderre reagálva már el is kezdte annak az üzenetnek a terjesztését, hogy Magyar Péter „betiltaná a háborúellenes kampányt”. Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója úgy válaszolt Magyar bejelentésére: „Magyar Péter Soros György utasítására akarja, hogy a plakátokat vegyék le”, és „az igazság az, hogy a gyerekeknek nem a plakát árt, hanem a háború árt”. Kijelentette azt is: továbbra is beszélnek a háború veszélyeiről, sőt, háborúellenes kampányukat fokozni fogják.

A tizennyolc szervezet felhívásának kiadása előtt egy nappal a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány ugyancsak kommunikált a gyermekek háborús tematikájú kampány általi veszélyeztetettségéről, ők ugyanakkor – Magyar Péterhez hasonlóan – ugyancsak nem általában „politikai szereplőknek” címezték mondanivalójukat, hanem kifejezetten a kormányon kérik számon kommunikációs módszereit és – ahogyan fogalmaznak – a gyerekek „használatát.   

„A kormány kommunikációs kampánya most már egyértelműen és jól láthatóan nem veszi figyelembe azt, hogy Magyarországon 1,8 millió gyerek él, akik a háborús plakátokat, a szórólapokat, a mese közbeni fizetett hirdetéseket ugyanúgy látják és hallják, mint a szüleik. Nem veszik figyelembe, hogy milyen sok gyerek van, akikben ezek a plakátok, a rádióból, TV-ből hallható fenyegető szövegek félelmet és szorongást keltenek.[…] A hétvégén tovább tudott erősödni a félelemkeltés. Ha eddig azt írtuk, hogy a gyerekek lelki egészsége egyáltalán nem szempont a kampányban, akkor most azt írjuk, hogy ami történik, az a gyerekek használata.”

A hétvége eseményei alatt a Hintalvon feltehetően arra utal, hogy szombaton a fideszes  Békemenet után, Orbán Viktor  beszéde előtt a Nemzeti Színház színészei gyerekszereplőkkel együtt adtak 20 perces műsort a Margitszigeten, akiknek az előadás során propagandaüzeneteket adtak a szájukba.

Budapest, 2024. június 1.
A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevõi gyülekeznek az indulás elõtt a Lánchíd pesti oldalánál 2024. június 1-jén.
MTI/Balogh Zoltán

Az esetnek Gulyás Márton, a Partizán főszerkesztője is hosszú monológot szentelt a csatorna hétfői adásában, azt is felidézve, hogy a miniszterelnök választások idején gyakran követ el politikai pedofíliát, volt, hogy meg is bírságolták érte.  

Kapcsolódó hír keddről, hogy Borbély Ádámot,  a zuglói Fidesz polgármester-jelöltjét 100 ezer forintra büntették, mert megsértette a nemzeti köznevelésről szóló törvényt, amikor iskolaudvaron gyerekeket fotózva kampányolt.Szinén a mostani kampány kórónikájához tartozik, hogy egy piliscsabai általános iskola bejárata mellől a szülők kérésére helyezték át a kormány háborús plakátját. Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola előtt is megjelent a Fidesz háborús plakátja, ezt a Momentum Mozgalom helyi szervezete letakarta egy „kedves, cicás képpel.”

 

Egy jobb világért dolgozunk. Társakat keresünk, számíthatunk rád?

Júliusban 100 új rendszeres támogatót keresünk, legyél te az egyikük!

 

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd