Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kártalanítást kérnek a belügytől azoknak az anyáknak, akik nem kaptak csecsemőgondozási díjat

Törvénymódosítást javasol és visszamenőleges kártalanítást kér a Belügyminisztériumtól az Utcajogász Egyesület, mert a kormányhivatal korábban a hatályos jogszabályokra hivatkozva következetesen elutasította az egyéni vállalkozásukat gyermekük születésére tekintettel szüneteltető anyák CSED (csecsemőgondozási díj) iránti kérelmét – írja szerdán kiadott közleményében lakhatási szegénységben élőknek, illetve rászorulóknak jogsegélyt nyújtó szervezet.

A kormányhivatal évek óta rengeteg kisgyermekes anya gazdasági helyzetét teszi kilátástalanná azzal, hogy a vonatkozó törvényeket úgy értelmezi, hogy nem jogosultak csecsemőgondozási díjra azok, akik egyéni vállalkozásukat csak szüneteltették, nem pedig megszüntették. Az Utcajogász az egyik ügyfele ügyében a Kúriához fordult, amely április elején kimondta: az ellátásra jogosultság szempontjából nincs különbség a szünetelő és a megszüntetett vállalkozás között. Az ítélet szerint „nincs észszerű indoka annak, hogy társadalombiztosítási következmények szempontjából az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése más, az érintett személyre kedvezőbb eredményre vezessen, mint az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése, és ezzel a biztosítás szünetelése”. A döntés értelmében „a csecsemőgondozási díj iránti kérelem elbírálása során az egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltető felperest a megszűnt biztosítással rendelkezőkkel azonos csoportba tartozónak kell tekinteni”.

Az Utcajogász szerint míg az áprilisi kúriai döntés az ügyben pozitív fejleménynek tekinthető, megoldásnak nem, hiszen a kormányhivatalok ügyintézői nem térhetnek el a jogszabály szövegétől, ezért valószínűleg azt továbbra is a kúriai döntéssel ellentétesen fogják értelmezni. Emiatt a CSED-et igénylő anyáknak elutasító döntés esetén minden alkalommal bírósághoz kellene fordulniuk, hogy megkapják a juttatást, amelyre egyébként jogosultak. 

Így az Utcajogász véleménye szerint megnyugtató, rendszerszintű megoldást csak a törvény módosítása jelentene, mert –  habár az elutasító határozatok bírósági felülvizsgálata során az érintettek számára kedvező ítélet várható a Kúria döntése után – nem minden érintett engedheti meg magának, hogy ügyvédet fogadjon. Ezenkívül a kisgyermekes anyák élethelyzetükből adódóan sokszor akadályozottak abban, hogy bírósági ügyeket intézzenek. Illetve az is előfordul, hogy valaki szaktudás hiányában nem tudja megítélni, hogy a kormányhivatal elutasítása jogszerűtlen, és emiatt nem is próbálkozik felülvizsgálati kérelmet benyújtani.Mindezek miatt  pedig számos kisgyermekes család esik el attól a juttatástól, amelyre jogosult, ez pedig veszélyezteti az érintett családok megélhetését.

Ennek érdekében az Utcajogász következő lépésként a Belügyminisztériumhoz fordult a jogszabály módosítására vonatkozó javaslattal. Az Utcajogász közérdekű bejelentés keretében a vonatkozó jogszabályi előírások módosításán túl

olyan törvényjavaslat benyújtását is javasolja a Belügyminisztériumnak, amely visszamenőleg is kártalanítja a jogszabály helytelen alkalmazása miatt ellátatlanul maradt családokat.

A Belügyminisztériumnak a válaszadásra harminc nap áll rendelkezésére.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi