Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak azért nem kapnak csecsemőgondozási díjat egyes anyák, mert szüneteltették egyéni vállalkozásukat

Egyre többen dolgoznak „egyéni vállalkozóként” olyanok is, akik gyakorlatilag teljes állású dolgozók. Ez számos problémát okozhat, az adminisztrációs terhektől kezdve egészen a munkáltatók visszaéléséig. A CSED-től való elesés is egy ilyen probléma, amelynek hátterében egy rosszul értelmezett törvény áll. 

A lakhatási szegénységben élőknek jogsegélyt nyújtó Utcajogász szerkesztőségünkhöz is elküldött közleménye szerint sok anya azért nem kapja meg a kormányhivataltól a neki járó csecsemőgondozási díjat, vagyis a CSED-et, mert egyéni vállalkozásukat nem megszüntették, hanem szüneteltették.

Az Utcajogász szerint a CSED megtagadása ezektől az anyáktól jogsértő. A probléma hátterében az egészségbiztosítási törvény vonatkozó passzusainak félreértelmezése áll.  A valódi megoldás az lenne az Utcajogász szerint, ha átírnák a törvényt.   

Az egészségbiztosítási törvény szerint az jogosult CSED-re, aki a szülést megelőző két évben legalább 365 napig fizetett egészségbiztosítást. Vállalkozások esetén csak a már megszűnt vállalkozásból származó napok adhatók hozzá az egyéb munkaviszonyban eltöltött napokhoz. Az Utcajogász ügyfelei, akik megszüntetés helyett csak szüneteltették egyéni vállalkozásukat, nem adhatták hozzá az egyéni vállalkozóként eltöltött napjaikat a 365 napos limithez, így elestek a CSED-től. Pedig se a vállalkozását szüneteltető, se a vállalkozását megszüntető egyéni vállalkozónak nem kell járulékot fizetnie.  

Ez az eljárás olyannyira jogsértő, hogy az Utcajogász egyszer már meg is nyert egy ilyen ügyben indított pert másodfokon. Sőt, 2016-ban az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy a megszüntetés és szüneteltetés közti megkülönböztetésnek az ilyen esetekben nincs alkotmányosan elfogadható indoka.

Hiába azonban az alkotmánybíróság határozata és egy korábbi nyertes per, azóta is több anya kénytelen szembesülni ugyanezzel a problémával. Az Utcajogász jelenleg futó egyik ügyében egyébként a Kúriához fordult, a kérelemről várhatóan jövő hónapban fognak dönteni.

A kérdés sok kisgyermekes szülőt érinthet, hiszen szülési szabadságuk alatt sokan szüneteltetik vállalkozásukat, és a megszüntetés nem opció számukra, hiszen a megszüntetés után a KATA és az átalányadózó vállalkozások meghatározott ideig nem indíthatók újra. Mint már említettük, a hosszú távú megoldás a jogászok szerint az lenne, ha megváltozna a törvény, és leszögezné, hogy ilyen esetekben nincs lényegi különbség a két eset között.