Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

100 napja éhségsztrájkol Ecevit Piroğlu, akit a szerbiai hatóságok törvénytelenül tartanak börtönben három éve

Ecevit Piroğlu kurd politikai aktivista immár több mint 100 napja tart éhségsztrájkot, mert a szerbiai hatóságok korábbi döntése dacára továbbra is fogságban tartják őt. Az infoLibertaire anarchista oldal arra emlékeztet, hogy bár Piroğlu 2024 januárjában 32 hónap után szabadult a börtönből, négy nappal később újra letartóztatták, s azóta hivatalos megokolás nélkül tartják fogva Szerbiában.

Több civil egyesület és az ügyvéd is attól tart, hogy Szerbia Piroğlu kiadatására készül. Mint emlékeztetnek rá, ez nem lenne példa nélküli eset, hiszen

Szerbia az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) figyelmeztetése dacára az utóbbi nyolc esztendőben öt személyt is kiadott Törökországnak. Amennyiben Piroğlu is így jár, akár 30 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Piroğlu kiadatása mellett szól, hogy Recep Tayyip Erdoğan rendszerének egyik legismertebb politikai ellenfele, s vélhető, hogy Ankara hatalmas nyomást helyez Szerbiára a kiadatás érdekében. Emlékezzünk csak arra, hogy az Erdoğan-rezsim a legutóbbi NATO-bővítés során is azt követelte az újonnan belépőktől, hogy a náluk menedékre lelt kurd embereket adják ki Törökországnak.

A Szerbiában fogva tartott politikai aktivista különösen fontos lehet Törökországnak. A most ötvenéves férfi már az 1990-es évek diákmozgalmaiban részt vett, később pedig az Emberi Jogi Szövetség vezetőségi tagjaként dolgozott. A Szövetség jogi védelmet nyújtott a megkínzott baloldali és kurd embereknek, a tüntetéseken alkalmazott rendőri erőszak ellen pedig rendre felemelte a szavát. Piroğlut több alkalommal is letartóztatták Törökországban, legutóbb 2013-ban a Gezi parki tüntetések miatt. Az újabb letartóztatás elől menekült Szíria érintésével Szerbiába 2021 júniusában. Bár menekültkérelemért folyamodott volna az országhoz, az Emberi Jogi Szövetség (İnsan Hakları Derneği, İHD) izmiri szervezetének egykori igazgatóját és a Szocialista Demokrácia Párt (Sosyalist Demokrasi Partisi, SDP) központi bizottságának tagját, könyvkiadót Törökország kezdeményezésére egy Interpol-körözés miatt még a repülőtéren letartóztatták.

Piroğlu így már közel három esztendeje a szerbiai igazságszolgáltatás és a politikai háttéralkudozások foglya.

Noha 2023 júniusában a belgrádi fellebbviteli bíróság arra a következtetésre jutott, hogy semmi sem szól a kiadatása mellett, és megváltoztatta a Legfelsőbb Bíróság kiadatásról szóló elsőfokú határozatát, Piroğlu mindössze négy napot töltött szabadon. Ekkor újra letartóztatták útlevél-hamisítás miatt. S bár a vádat hamarosan ejtették, idén januárban a külföldi államok polgárainak fenntartott, Belgrád külvárosában található Padinska Skela-i befogadóközpontba szállították, ahol azóta is fogva tartják.

A Szabad Európa Rádió szerb nyelvű oldalának nyilatkozva az ügyvédje, Milan Vuković elmondta, hogy Piroğlut „jogellenesen vették őrizetbe” a hatóságok.  Az ügyvéd szerint semmi jel sem utal arra, hogy a befogadóközpontban január eleje óta tartózkodó védence ellen bármilyen büntetőeljárás indult volna. Igazából Piroğlunak már régen szabad emberként el kellett volna hagynia az országot.

Miután több alkalommal is keresetet nyújtott be a közigazgatási bíróságra, a rendőrség április 8-án végül annyit közölt az ügyvéddel, hogy Piroğlu személye „különösen veszélyes” Szerbiára nézve, „elfogadhatatlan biztonsági kockázatot jelent” az országra, emiatt a fogva tartását újabb 90 nappal meghosszabbítják.

Vuković ügyvéd szerint a védence minden vágya, hogy – a fellebbviteli bíróság határozata értelmében – elhagyja Szerbiát, de ezt a külföldiek számára fenntartott befogadóállomáson való fogva tartása miatt nem teheti meg.

Az ügyvéd szerint Szerbiának pusztán két határozatot kellene tiszteletben tartania, melyeket ráadásul az állam hozott: azt, hogy Piroğlu elhagyhassa az országot, s azt, hogy addig is ne adják ki Törökországnak.

A kurd politikus szerbiai hányadtatásait közelről követő Ratibor Trivunac anarchista politikai aktivista a YouTube-on látható Osmatračnica című politikai műsor legutóbbi (május 17-i) adásában elmondta, hogy Piroğlu az éhségsztrájk következtében immár ötven kilót sem nyom. Trivunac ismertette, hogy az éhezésnek ebben a szakában a szervezet már az izmokat és a csontokat fogyasztja el. Emiatt a kurd aktivista bármelyik pillanatban szívrohamot kaphat.

Nem ez az egyetlen eset, amely az önkormányzati választásokra készülő Szerbiában az utóbbi időben a polgári sajtó felháborodását is felkeltette. Áprilisban nyilvánvalóvá vált, hogy Szerbia legfőbb állami fegyverkereskedője, a Yugoimport-SDPR márciusban 14 millió euró értékben exportált fegyvereket Izraelbe. Egy másik kutatás pedig arra jutott, hogy Szerbia a 2023 októberi Hamász-támadás óta legalább kétszer nagyobb mennyiségben szállított Izraelbe fegyvereket és lőszereket.

Címlapkép: Ecevit Piroglu kurd aktivista. (Forrás: X)