Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Háborús spekulációból gazdagodott az elmúlt évben Orbán Viktor amerikai vendége

Markwayne Mullin annak ellenére, hogy Oklahoma republikánus szenátora, mégis fegyvergyári részvényekkel tőzsdézik, sőt a háborúk óta ezek az ügyletei jól is fizetnek. Most a „békepárti” Orbánék mégis őt látják vendégül a CPAC Hungary-n.

„A cseroki indián felmenőkkel is rendelkező oklahomai Markwayne Mullin, kiáll a szólásszabadságért, a veteránokért és a határkerítésért” – így mutatta be a Mandiner a 2024 április végén, Budapesten ismét megrendezett CPAC Hungary (konzervatív politikai akció-konferencia) illusztris vendégét. Mullinről a portál cikkeiből kiderült még, hogy „veretlen MMA-harcos. Szánthó Miklós, az ugyancsak kormánypárti think-tank szerepben fellépő Alapjogokért Központ vezetője pedig úgy jelentette be a szenátor budapesti részvételét, hogy 

Alakul a „wokebusters”-csapat: ketrecharcos is érkezik a budapesti CPAC-re […] Ingujjakat felgyűrni, bicepszeket befeszíteni.”.

Az új vendéget Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója is közös fotóval és meleg szavakkal üdvözölte Facebook-oldalán:

A CPAC alapvetően az amerikai Republikánus Párt legfőbb donorainak hivatalos politikai konferenciája, ahol általában a párt „erős emberei” és számottevő politikusai és ideológusai adnak elő évente. A legutóbbi időben – jelezve Donald Trump és Orbán Viktor növekvő, jó viszonyát – a magyar miniszterelnök saját, éves konferenciájára is megkapta az amerikai CPAC „brandet”, így azt Budapesten is a „woke-ellenes” „új jobboldal” nagyágyúival tartják meg: idén többek között Geert Wilders választáson győztes, de kormányt alakítani nem tudó holland szélsőjobboldali vezetőt, és Santiago Abascalt, a spanyol Vox elnökét is Budapestre várja a Fidesz-KDNP.

Az kétségtelen, hogy a volt ketrecharcost mint antiliberális és Trumphoz hű politikust ismerik az Egyesült Államokban. Arról viszont már nem esett szó a cikkekben, hogy a mostanában az orosz-ukrán háború ügyében a „békepártiakat” és „háborúpártiakat” élesen megkülönböztető Orbán Viktor és a Fidesz Markwayne Mullin személyében nem is csupán egy „háborúpárti” vezető amerikai politikust lát vendégül,

hanem egy olyan, „háborúpárti” vezető amerikai politikust, aki tőzsdézéssel is profitált az elmúlt évek súlyos szenvedést és pusztítást okozó katonai konfliktusokból.

Januárban ugyanis megírtuk, egy amerikai civil szervezet, a tőzsdefigyeléssel foglalkozó Unusual Whales megvizsgálta, mely kongresszusi képviselők és szenátorok nyerészkedtek leginkább Washingtonban a hadiipari részvények felvásárlásán. Mint akkor a civil szervezet is közzétette, az amerikai szövetségi törvényhozás emberei ugyan szabadon és legálisan vásárolhatnak és adhatnak el tőzsdei részvényeket, de problémás, hogy bennfentes, előzetes információkkal rendelkezhetnek, amelyek befolyásolhatják a spekulációt.

Különösen nagy probléma van azzal, hogy az amerikai hadiipar mindig és mindenkor a Védelmi Minisztérium hadiipari költségvetéséből él, így az olyan hadisegély-csomagok, mint az Izraelnek a Hamász támadása és a gázai háború közben nyújtott segély, vagy az újabb és újabb ukrajnai hadisegélyek poztiívan befolyásolhatják a részvények árfolyamát, a szenátorok pedig a bizottsági helyeiken keresztül korán tudomást szerezhetnek egy ilyen lehetőségről.

Januárban éppen Markwayne Mullinról, a „wokebusterről” (tehát Szánthó szerint a woke liberális baloldal „rémálmáról”) derült ki,

két Raytheon részvényügylettel 11,1 százalékos hasznot ért el a tőzsdén, épp azután, hogy az immár 30 000 civil áldozattal és milliók otthonukból való elűzésével járó izraeli offenzívához az amerikai nagy fegyvergyártó cégek – amelyek közül a Rayhteon az egyik legnagyobb – hadianyagot kezdtek el szállítani.

Ráadásul, miközben 2023 szeptemberétől főként az ukrajnai hadsereg és az izraeli hadsereg támogatása miatt a Raytheon 1,7 milliárd dollár (611,4 milliárd forint) értékben kapott az amerikai kormánytól megbízásokat, Mullin az amerikai Szenátus „fegyveres erők bizottságában” úgy dönthetett ezekről a hadisegélyekről, hogy közben először 15 000 dollár (5,3 millió forint), majd ezek után 50 000 dollár (17,9 millió forint) értékben vásárolt be a cég részvényeiből.

Ezek a részvények az 1,7 milliárd dolláros Pentagon-fegyvergyártási megbízás után már tuti befutóknak számítottak, így az amerikai Raw Story cikke akkor meg is jegyezte, felettébb érdekes, hogy egy a megrendelésről közvetlenül döntést hozó szenátor legálisan bevásárolhatott náluk.

A Raytheon megrendelései persze nem véletlenek: a gyár „specialitásai” közé tartozik például a Javelin páncéltörő is, amely az ukrajnai hadsereg egyik fő és leghatékonyabb fegyvere az orosz páncélosok ellen, de ők gyártják a Stinger hőtérképes kereső rakétákat is a Lockheed Martin céggel közösen. Ez a két termék pedig a cég legbusásabb megrendeléseit az amerikai hadseregtől és légierőtől évről évre, egyre nagyobb mértékben biztosítja.

Egy akkori sajtókérdésre Markwayne Mullin szenátusi irodája csak annyit válaszolt, a tőzsdei kereskedés során Mullin szenátor „betartja a törvényeket és figyelembe veszi a Szenátus etikai kódexét is.”

Ez a kínos részlet viszont kevésbé illik Orbán Viktor propagandájába, amely szerint Donald Trump „a béke embere”. Ismert ugyanis, míg Trump kifejezetten élesen kritizálja az ukrajnai háborúban vállalt nyugati szerepet, aközben Kínával már ő is feljebb tekerné a feszültséget. A Trump-párti Mullint pedig látszólag egyáltalán nem zavarja, az USA milyen háborúba keveredik éppen bele, ha jól állnak a részvények hozamai.

Ugyanakkor Mullin ügyleteit még párttársa, a Trump-lojalista Matt Gaetz floridai képviselő is élesen kritizálta tavaly ősszel, ugyanis az X platformon úgy fogalmazott, az oklahomai szenátor „saját gazdagodására használja közhivatalát”, amit a háború- és beavatkozásellenes jobboldali politikus úgy kommentált: „óriási csalódás! többet vártunk tőle!”

De Mullin, Orbán áprilisi vendége nem csupán ezzel okozott felháborodást. Egy szenátusi bizottsági meghallgatáson vitába keveredett Sean O’Briannel, a Fuvarozók Szakszervezetének (Teamsters’ Union) szövetségi elnökével is. O’Brian Mullint korábban „hazugnak és bohócnak”, valamint „műcowboynak” nevezte, amiért azt állította, csak saját magának köszönheti vagyonát. Emiatt Mullin a bizottsági ülésen nagyon megsértődött, és az ülésteremben meg akart verekedni vele, amit O’Brian nem is ellenzett, mivel a számos sztrájkot szervező szakszervezeti vezető és a jobboldali politikus már régóta sok borsot tört egymás orra alá. A vita akkor csak azért nem fajult tettlegességig, mert a bizottságot elnöklő Bernie Sanders szenátor figyelmeztette Mullint, hogy szenátorhoz nem méltó, és „gyerekes” a viselkedése.

Markwayne Mullin, aki valóban professzionális MMA-ketrecharcosként kezdte karrierjét, 2023 óta Oklahoma szenátora, ezt megelőzően pedig 2013 óta az Egyesült Államok Képviselőházában ült az állam képviseletében. Magánvagyonát 2021-ben 11 millió dollárra, azaz 3,9 milliárd forintra becsülték.

Ez a cikk nem jöhetett volna létre olvasóink támogatása nélkül. Ha teheted, támogasd te is a Mércét, havonta akár csak 1000 forinttal, mert ez biztosítja lapunk fennmaradását!