Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ukrajna után a gázai háborúból is óriásit profitáltak az amerikai képviselők

Egy tőzsdei alkuszcsoport megnézte, hogy a Hamász október 7-ei támadása után indult, pusztító gázai háborúból mennyit profitáltak pontosan az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának tagjai, akik számára továbbra sem tilos, hogy választott politikusként kereskedjenek akármilyen tőzsderészvényekkel.

Élnek is ezzel a lehetőséggel, többek között a fegyveripar területén is.

Az Unusual Whales nevű watchdog szervezet a tőzsdei folyamatok figyelésével és elemzésével is foglalkozik, akkor váltak ismertté, amikor a Képviselőház 2022 őszi újraválasztása után beszálltak a republikánus képviselőházi elnök (speaker) személye körüli csatározásokba. Az eleinte esélyes republikánus, egy oklahomai képviselő, Kevin Hern mögül ugyanis részben azért olvadt el a támogatás, mert kiderült, óriási profitot realizált az év során abból, hogy egy Ukrajnába fegyvert gyártó és szállító nagy hadiipari icég, a Raytheon részvényeibe fektetett be nagyobb összeget. Mivel Donald Trump támogatói körében az ukrajnai háború rendkívül népszerűtlen, ez elég volt Hern kieséséhez a Képviselőházért folytatott versenyből.

A friss, 2023 végi jelentésében az Unusual Whales azt állapította meg, hogy demokrata és republikánus képviselők és szenátorok egyaránt jelentős nyereségre tettek szert abból is, hogy olyan cégekben (Northrop Grumman, Raytheon, General Dynamics, L3Harris, Lockheed Martin stb.) vettek részvényeket, amelyek közvetlenül kezdtek Izraelnek gyorsan fogyatkozó hadianyagot és hadieszközöket szállítani, a gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint január 7-ig csaknem 23 ezer ember, többségben civilek életét kioltó hadműveletekhez.

A nyertesek

A jelentés szerint az ügyletek legnagyobb nyertesei:

  • Josh Gottheimer demokrata (New Jersey 5. körzet): 16 százalékos nyereség két ügyleten (TransDigm és Northrop Grumman részvénycsomag) 2023 szeptemberében, pár héttel a Hamász terrortámadása előtt vásárolt be.
  • Michael Guest republikánus képviselő (Mississippi 3. körzet) összesen 11,8 százalékos nyereség egy ügyleten (General Dynamics).
  • Markwayne Mullin republikánus szenátor (Oklahoma), két Raytheon-ügylettel ért el az év végén 11,1 százalékos hasznot.
  • Richard Larsen demokrata képviselő (Washington állam, 2. körzet) minden bizonnyal ugyanonnan kaphatott tippet, mint Michael Guest, ugyanis ő is General Dynamics részvényeken ért el 10,2 százalékos hasznot.
  • Nagyágyúnak számított még Lois Frankel demokrata képviselő (Florida, 22-es körzet), az ő haszna, ugyancsak a General Dynamics részvényein, 5,4 százalékot tett ki.
  • A futottak még kategóriát erősítette Daniel S. Goldman képviselő demokrata ( New York állam 10. körzet), illetve Joe Biden elnök személyes jó barátja, Thomas Carper delaware-i szenátor, valamit az egyszer már lebukott Kevin Hern is. Az ő befektetéseik már nem hoztak hasznot: -4 és -19 százalék között teljesítettek.

A gázai háború után hadirészvényekkel kereskedő amerikai képviselők és szenátorok. Fotó: Az Unusual Whales jelentése

A jelentés kiemelte, különösen érdekes Gottheimer nagy tételben való kereskedése egy fegyvergyártó cégóriás részvényeivel, tekintve, hogy tagja a Kongresszus egyik legfontosabb, hadügyekkel foglalkozó testületének, a képviselőházi Nemzetbiztonsági és Hírszerzési Bizottságnak.

Gottheimer tavaly szeptember folyamán 15 000 dollár értékben vásárolt Northrop Grumman-részvényeket.

A képviselők és szenátorok kiemelkedő haszonkulcsa jóval magasabb volt az átlagos befektetőkénél: a piacon ezeken a részvényeken a szereplők átlagosan 10% hasznot értek csupán el.

A részvénycsomagok értékét nyilvánvalóan megnövelte, hogy Biden elnök 2023. november 18-án bejelentette, a már eddig is órási, 2016 és 2026 közötti időszakra összesen 38 milliárd dolláros izraeli hadisegélyen kívül a gázai háború miatt további 14,5 milliárd dollár értékben támogatja katonai felszereléssel az országot. A javaslatot a Képviselőházban természetesen minden, fent említett törvényhozó megszavazta.

Ezen felül Biden elnök decemberben különleges hatáskörben, rendeletileg biztosított további 147,5 millió dollárnyi értékben muníciót a közel-keleti állam számára. Minderről az olyan különbizottságokban, mint amilyenben Gottheimer is ül, nyilván korábban értesültek, így az Unusual Whales az általa a nyilvános kongresszusi adatokból közölt összefoglalójában ismét felvetette, hogy mindez tulajdonképpen „bennfentes kereskedelem”. Tehát olyan tőzsdei ügyeskedés, amikor például politikusok exkluzív, még nem nyilvános információk alapján szánják el magukat egy befektetésre, amiről tudják, hogy a politikai döntések befolyásolni fogják a részvények piaci értékét. Bár a képviselők nyilvános információk alapján való tőzsdézése legális, a nem publikus adatok alapján való kereskedés már nem az a szövetségi törvényhozás választott tagjai számára, de ez a tényállás általában nehezen bizonyítható

Ugyan nem a hadiipar területén, de ilyen rutinos „bennfentes kereskedő” a Képviselőház volt demokrata elnöke, Nancy Pelosi kaliforniai képviselő is.

Az amerikai kongresszusi politikusok tőzsdei nyerészekdését legutóbb 2023 júliusában akarták törvénytervezettel megtiltani, az azonban nem talált kellő támogatásra Washington DC-ben. A tervezetet Kirsten Gillibrand demokrata és Josh Hawley republikánus szenátorok jegyezték. Bernie Sanders független baloldali szenátor pedig január 4-én jelezte, semmiféle körülmények között nem támogat egy újabb, 10 milliárd dolláros hadisegélyt Gáza bombázása céljából.