Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Önkormányzati lakásokat biztosít Terézváros a bicskei áldozatoknak 

Két önkormányzati lakást biztosít Budapest VI. kerülete a bicskei gyermekbántalmazás áldozatainak – közölte Soproni Tamás polgármester szerdán. Mint a momentumos kerületvezető közösségi oldalán közzétett bejegyzésből kiderül, a döntésről a szerdán tartott rendkívüli ülésen egyhangúlag határozott a terézvárosi képviselő-testület. A leendő lakók az Utcáról Lakásba! Egyesülettel (ULE) együttműködve bekerülhetnek egy mentorálási programba is. 

Mint az ismert, az ULE a közelmúltban modellprogramot indított volt állami gondozottak részére, melynek keretében gondoskodik a  szakellátásból kikerülő fiatalok biztos lakhatásáról, valamint szociális és mentális támogatást is nyújt a fiatalok számára. Terézváros önkormányzata a civil szervezettel kötött megállapodás értelmében most ehhez a programhoz csatlakozik oly módon, hogy biztosítja az ULE-nak a lakás- és a bérlőkijelölési jogot, valamint az egyesület mentorprogramját is támogatja 5 millió forinttal.

A döntést Soproni polgármester a posztban azzal indokolta, hogy az érintett a fiatalokat a gyermekvédelmi rendszer után  sorsukra hagyta a szociális ellátórendszer is. 

„Senki nem készítette fel őket az önálló életre, emiatt szinte azonnal nehéz körülmények közé kerülnek vagy az utcán élnek. Ez nem egyéni, hanem társadalmi probléma. Ebben a helyzetben kötelességünk szerepet vállalni annak érdekében, hogy a fiatalok legalább esélyt kapjanak a rendezett életre”

– írta a polgármester.

Az elmúlt hetekben a többek között a köztársasági elnök lemondását is eredményező kegyelmi ügy, valamint a bicskei gyermekotthonban történt gyermekbántalmazási botrány következtében kiemelt figyelmet kaptak az állami gondoskodás alatt élő gyerekek és az őket a bántalmazásokon túl is érintő rendszerszintű problémák. Az Utcáról Lakásba Egyesület modellprogramjának indulását az tette lehetővé, hogy a február 16-án, videós influenszerek által szervezett tömegtünetés hatására jelentősen felülmúlta a szervezet várakozásait az az adománygyűjtő kampány, amellyel eredetileg egy  egykori bántalmazott, jelenleg hajléktalanságban élő fiatalnak szerettek volna segíteni. Az Odakint most szörnyek járnak címmel meghirdetett demonstráció – amelyen egyes számítások szerint 150 ezernél is többen vehettek részt a helyszínen, az élő közvetítéseket pedig ugyancsak százezrek követték – végén indult gyűjtés során aztán a kezdeti, 25 millió forintos célösszeg helyett  219 206 539 forint gyűlt össze, így az ULE az eseti segítségnyújtáson túl komplett új program indításáról számolhatott be. A program alakulásának részleteiről a civil szervezet a következő hónapokban ígért tájékoztatást. 

Címlapkép: A lakhtás alapvető emberi jog – aktivista a 10. Lakásmeneten Fotó: Dián Ákos / Mérce