Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rákkeltő vegyszerekkel szennyezett az Unió piacára kerülő zöldségek és gyümölcsök jelentős része

Rákkeltő, magzatot, agyat és endokrin rendszert károsító vegyületekkel szennyezett az Európai Unióban forgalmazott gyümölcsök és zöldségek jelentős része, így az emberi testben is könnyedén felhalmozódhatnak ezen vegyületek – súlyos egészségügyi kockázatot jelentve. Az egészségre és környezetre veszélyes vegyszereket az EU-ból és az Unión kívülről származó terményekben egyaránt kimutatták.

A vegyszereket az ipari mezőgazdaságban használják a terméshozamok javítása érdekében, hosszabb távon azonban a fent említett egészségkárosodás veszélyét rejtik magukban.

A Pesticide Action Network (PAN) nemzetközi gyomirtókkal és veszélyeikkel foglalkozó civil szervezet és magyarországi partnerük a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) emiatt az „örök vegyianyagoknak” is nevezett PFAS vegyületek betiltását szorgalmazza. A tendencia ezzel épp ellentétes: a vizsgált, 2011 és 2021 közötti időszakban még nőtt is a termények PFAS-koktél szennyezettsége a vegyületeket tartalmazó permetszerek egyre intenzívebb használata miatt. A PAN Europe tanulmánya alapjául szolgáló kutatás a nem ökológiai gazdaságokban termelt növényekre koncentrált, véletlenszerű mintavétel mellett reprezentatív az uniós lakosság fogyasztására vonatkoztatva. Mint az MTVSZ honlapján írják,

„A PAN Europe tanulmányának főbb megállapításai a következők:

  • 2011 és 2021 között 31 különböző PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticid [vagyis növényvédőszer] szermaradványát mutatták ki az EU-ban a gyümölcsökben és zöldségekben;   
  • 10 év alatt megháromszorozódott azon gyümölcsök és zöldségek száma, amelyek legalább egy PFAS-peszticid szermaradványát tartalmazzák az EU-ban;
  • 2021-ben az Európában termesztett gyümölcsök, például az eper (37%), az őszibarack (35%) és a sárgabarack (31%) különösen szennyezettek voltak, gyakran három-négy különböző PFAS-ból álló koktélt tartalmazott egyetlen gyümölcs; 
  • Magyarországon 2011 és 2021 között a vizsgált 8801 gyümölcsminta 12,7%-a, a 8596 zöldségminta 7,5%-a tartalmazott legalább legalább egy PFAS-peszticidet. A PFAS-peszticidek maradványaival szennyezett gyümölcsminták aránya a 2011-es 3,0%-ról 2021-re 8,9%-ra emelkedett. A különböző évek ingadozásait kiátlagoló trendvonal szerint a PFAS-peszticideket tartalmazó gyümölcsminták aránya jelentős, 182%-os növekedést mutatott a 10 éves időszak alatt. A zöldségmintákban 63%-os szermaradvány-növekedés volt kimutatható ugyanebben az időszakban. A hazánkban termesztett gyümölcsök közül az őszibarack, cseresznye, eper, szilva minták között mutattak ki a leggyakrabban PFAS-peszticideket (a minták 47%, 43%, ill. 26-26%-ában). Az importált gyümölcsök között a sárgabarack, eper és szőlő mintákban volt kimutatható a legtöbb esetben PFAS-peszticid (44%, 40%, ill. 30%). 
  • 2021-ben a Magyarországra behozott gyümölcsök és zöldségek esetében a Peruból, Marokkóból és Dél-Afrikából behozott termékekben volt a legmagasabb a PFAS-peszticidek jelenléte.”

A PFAS avagy örök vegyianyagok azért kapták találó köznyelvi nevüket, mert valóban szinte örökké fennmaradnak – vagyis nagyon lassan és nehezen bomlanak le, és az élő szervezetekben is fel tudnak halmozódni. Ilyenkor alakulhat ki a fent említett egészségkárosító hatásuk.

Nemcsak az élelmiszerekben, de a vízkészletekben és a termőtalajban is felhalmozódnak, ahonnan ugyancsak bejuthatnak az élő szervezetekbe – és napjainkban már a teljes ökoszisztémában megtalálhatók. Az élelmiszerekkel és a környezettel érintkezhetnek szándékosan, a permetszerekhez adott tulajdonság-javítóként, vagy bomlási melléktermékként is például a vízből – ugyanakkor az MTVSZ arra is rámutat, hogy a gazdák sok esetben nincsenek is tisztában azzal, hogy PFAS tartalmú szerekkel permetezik a növényeket.

Noha a PAN Europe szerint az „orvostársadalom” a PFAS vegyületek teljes betiltását szorgalmazza, és az EU 2020-ban a „felesleges” PFAS-vegyületek betiltását ígérte, a permetszereket nem sorolta ezek közé „azzal a téves feltételezéssel, hogy azokat az EU növényvédőszer-törvénye már kellőképpen szabályozza”. Holott a PAN szerint mezőgazdasági felhasználásuk fölösleges.

A örök vegyianyagok – mint a fent idézett kutatás hosszú időtartamából is kiderül – régóta közérdeklődésre tartanak számot, ugyanis évtizedek óta gyanítják egészségkárosító és környezetkárosító hatásukat, az elmúlt években pedig számos aggodalom igazolódott be.

A vegyszerek veszélyeit néhány éve a népszerű Last week tonight with John Oliver tévéshow is feldolgozta, közérthetően bemutatva a vegyületek veszélyeit.

A vegyianyagokat ipari szempontból kiemelkedően jó tulajdonságaik miatt évtizedek óta használják mindennapi használati eszközök, például teflonos konyhai edények gyártásához is. Ezáltal – a felületek idővel óhatatlan sérülései miatt – úgyszintén évtizedek óta kerülhetnek közvetlenül az emberi szervezetbe, illetve a gyártás során a környezetbe. Bár az iparági szereplők saját kutatásaik révén régóta tudtak a PFAS vegyszerek potenciális – és később bebizonyosodott – egészségkárosító hatásairól, a veszélyeket eltitkolták a közvélemény elől. Ráadásul az örök vegyianyagok megtalálhatók mindenhol, a sarki jégsapkáktól az anyaméhben fejlődő magzatokig.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás