Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A BME dolgozói nemet mondanak a felülről levezetett modellváltásra

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mintegy 650 dolgozója nyilvánította ki akaratát egy általános és anonim véleménynyílvánító szavazáson: több mint 80 százalékuk elutasítja, hogy a vezetés nélkülük döntsön a modellváltásról – számolt be róla a szavazást megszervező Műegyetemiek az Oktatás Jövőjéért nevű egyetemi érdekvédelmi csoport.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a modellváltás egyre határozottabban fenyegeti az egyik utolsó nagy állami egyetemet, a BME-t. Sok dolgozó azonban nem szeretné megvárni, amíg a feje felett döntenek: egyre nagyobb arányban csatlakoznak az egyetemi szakszervezethez, és emellett önálló érdekvédelmi csoportot hívtak életre: ez a „Műegyetemiek az Oktatás Jövőjéért”.

A csoport főképp tapasztalatokat gyűjt és tájékoztatást nyújt az egyetemi polgárság körében arról, mit jelent a modellváltás, továbbá vitafórumokat tart és figyelemfelhívó akciókat szervez. Céljuk annak kivívása, hogy az egyetemen az oktatók, takarítók, portások, adminisztratív munkatársak, doktoranduszok stb. bevonása nélkül ne lehessen a közösség jövőjét alapjaiban meghatározó döntést hozni – a modellváltás pedig ilyen döntés.

December végén a csoport az egyetem dolgozóihoz és doktoranduszaihoz fordult: anonimizált szavazáson arról kérdezték őket, hogy milyen feltételek mellett elképzelhető egyáltalán, hogy az egyetem vezetése a modellváltásról tárgyaljon a fenntartóval. A csütörtökön közzétett eredmények szerint a 650 válaszadó 82-83 százaléka úgy véli, először rendbe kell tenni az egyetem finanszírozását, mielőtt a modellváltás szóba kerülne, az Európai Bizottságnak fel kéne oldania azt a határozatát, amely kizárja a magyarországi alapítványi egyetemeket az EU kutatási és oktatási pályázataiból (pl. Erasmus, Horizon), továbbá azt szeretnék, hogy a Szenátus az alapítványi átalakulásról csak akkor hozzon döntést, ha a beterjesztést a dolgozók többsége támogatja.

A szavazás híre nem jutott el minden dolgozóhoz a nagyjából 2700 főt alkalmazó egyetemen.  A véleménynyilvánítást egyes kommentelők állítása szerint szabotálni próbálták: a Kancellária köremailben figyelmeztette a dolgozókat, hogy ne nyissák meg a csoport üzeneteit, mert az ismeretlen feladótól érkező, kéretlen email-ek és az abban szereplő linkek  megnyitása károkat okozhat a számítógépükön. Ez azonban nem riasztotta el azt a több mint 650 műegyetemi polgárt, akik mégis szavaztak.

A szavazás eredményeképpen a „Műegyetemiek az Oktatás Jövőjéért” csoport az alábbi indítványokat fogalmazta meg az egyetem vezetősége felé:

  1. A szenátus hozzon határozatot, mely szerint kizárólag akkor hoz döntést a fenntartóváltás kérdésében, ha a beterjesztett javaslatról rendezendő hivatalos ügydöntő szavazáson a résztvevő egyetemi dolgozók többsége azt támogatja. – Az egyetem 522 dolgozója fejezte ki igényét, hogy a szenátus ebben az egyetem jövőjét alapjában meghatározó kérdésben terjessze ki a döntés felelősségét az érintett közösség egészére!
  2. Az egyetem vezetői az eddigieknél határozottabban és hatékonyabban követeljék az állami fenntartótól az egyetem finanszírozási problémáinak megoldását. – Az egyetem 543 dolgozója úgy gondolja: nem szabad, hogy az egyetem vezetése pénzügyi kiszolgáltatottságnak engedve, a megzsaroltak kényszerű belenyugvásával döntsön a fenntartóváltásról!
  3. A szenátus ne tűzze napirendre a fenntartóváltásról szóló döntést mindaddig, amíg a modellváltott magyar egyetemek ki vannak zárva az EU oktatási és kutatási együttműködési programjaiból. Az egyetem 521 dolgozója fejezte ki azt a véleményét, hogy intézményünk mély európai oktatási-kutatási beágyazottságát nem szabad kockára tenni a fenntartóváltás kedvéért!