Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Robert Fico romaellenes kijelentései miatt tiltakoznak politikusok és civil szervezetek Pozsonytól Budapestig

A magyarországi Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom szolidaritási nyilatkozatot adott ki, amelyben egyetértését fejezi ki a szlovákiai roma parlamenti képviselők január 18-i közös sajtótájékoztatóján elhangzottakkal. A képviselők azután fordultak a sajtóhoz, hogy a tavaly szeptember végén harmadszorra is miniszterelnökké választott Robert Fico (Smer) a davosi Világgazdasági Fórumon – ahogyan azt a képviselők hangsúlyozták – „becsmérlően”, – ahogyan pedig a Roma Parlament említi – „populista” és „rasszista” módon beszélt a szlovákiai romákról.

Fico – aki nem először próbál hasznot húzni a romák elleni hergelésből, s többször is ellenségesen nyilvánult meg a kisebbségekkel szemben – a minapi davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén arról beszélt, hogy „nehéz meggyőzni a roma és cigány embereket, hogy munkát vállaljanak”. Fico a munkaerőpiacról szóló eszmecsere során úgy fogalmazott, „nem titok, hogy a roma és cigány emberekkel meggyűlik a bajunk Szlovákiában. A lakosság 8-9 százalékát teszik ki, s kapcsolódnak ehhez a kisebbséghez. Többségük régóta munkanélküli. Nem is gondolná, milyen nehéz … bevonni őket a munkaerőpiacra, milyen nehéz meggyőzni őket, hogy munkásnak álljanak.”

A tiltakozó parlamenti képviselők szerint Fico „becsmérelte annak a Szlovák Köztársaságnak a polgárait, amelyet képviselni ment oda”.

A január 19-i sajtótájékoztatón Irena Bihariová, a Progresszív Szlovákia mozgalom elnökhelyettese úgy fogalmazott, hogy bizarr az, hogy éppen Fico, aki rendszerint panaszkodik a szlovák európai parlamenti képviselőkre, mert állítólag azért mennek az európai intézményekbe, hogy a saját országukban uralkodó helyzetről panaszkodjanak, most hasonlóan járt el. Irena Bihariová roma nőként mélyen elítélte Fico megnyilatkozását, egyben emlékeztetett rá, hogy ha valóban olyan magas lenne a félmilliós lélekszámú szlovákiai roma közösségben a munkanélküliség, mint Fico panaszolja, akkor a kormány nem dicsekedhetne az alacsony munkanélküliségre vonatkozó adatokkal. Egyben arra utalta a miniszterelnököt, hogy ha a munkamorál izgatja, a saját pártja soraiban szemlélődjék.

Irena Bihariová beszéde itt hallgatható meg szlovák nyelven.

„Fico azon kitétele, miszerint a tartósan munkanélküli romákat lehetetlen visszavezetni a munkaerőpiacra, a romák biológiai tulajdonságaként állítja be a tartósan munkanélküliek közös jellemzőit” – ez pedig már Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom említett szolidaritási nyilatkozatában áll, amelyet Horváth Aladár szignózott. A nyilatkozat szerint Fico „… nem csak belerúg a roma polgártársaiba, ahogy Irena Biháriová szlovák képviselő mondta, hanem a szlovák gazdasági problémák bűnbakjaiként is kijelöli Szlovákia legelnyomottabb, legkirekesztettebb társadalmi és etnikai csoportját.”

A nyilatkozat egyetértését fejezi ki ifj. Peter Pollák európai parlamenti képviselővel (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek), aki szerint a roma emberek motiváltak a munkavégzésre, mert felelősek önmagukét és családjukért, illetve fontosnak tartja Ingrid Kosová parlamenti képviselő asszony (Progresszív Szlovákia) nézetét, miszerint – idézzük a szolidaritási nyilatkozatból – „Fico rasszizmusa nem csak a szlovákiai, hanem a világ többi országában élő romákkal szemben is gyűlöletet és rasszizmust szít: éppen ez a viszonyulás az egyik oka a munka világából való kirekesztettségnek is!”

A szlovákiai miniszterelnök kijelentései miatt a magyarországi Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom képviselői tiltakoznak Fico „legújabb anticiganista megnyilvánulása ellen”, valamint követelik a nyilvánosság előtti bocsánatkérését.

A magyarországi Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom szolidaritási nyilatkozata itt olvasható.