Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

4 dolog, ami nélkületek nem sikerült volna az idén!

Nem volt egyszerű év az idei sem. Talán benned is megfogalmazódott néhányszor, hogy a hatalom megingathatatlan, és nem érdemes harcolnunk. Egyértelművé vált, hogy a kormány nem hátrál meg, és a tiltakozások ellenére is akkumulátorgyár nagyhatalmat csinálna az országból, ahogy továbbra is süket az oktatás problémáira, és egyre autoriterebb módon, erőszakkal is próbálja megakadályozni a lázadást. Tovább csorbulnak a dolgozói jogok, és épülnek le a közszolgáltatásaink, miközben a NER egyre több szövetséget köt a globális nagytőkével.

Mi az, ami mégis reményt adhat nekünk a hétköznapokban? Nekünk főképp bizonyosan az, hogy nektek köszönhetően, az idén sem kellett lehúznunk a rolót.

Több mint ezren támogatjátok rendszeresen a Mércét, és idén is sok száz egyszeri adomány révén vált lehetségessé, hogy folytathassuk a rendszerkritikus újságírást, hangot adva azoknak, akik nem törődnek bele az igazságtalanságokba.

A leküzdött és még előttünk tornyosuló nehézségek ellenére is úgy érezzük, van mire büszkének lennünk. Összeszedtük a legfontosabb közös eredményeinket, amelyekre nélkületek nem lettünk volna képesek!

A hónap dolgozója

Elindult A hónap dolgozója sorozatunk!

Sok hírt írunk bezárt postákról, megszűnő vasútvonalakról, pedagógussztrájkról vagy munkahelyi visszaélésekről, de ennek a személyes megélését nehezebb megmutatni, távoli, megfoghatatlan történeteknek tűnnek.

Idén ezért is készítettünk több interjút, hogy „belülről” mutassuk meg, hogy egy postás, vasutas vagy tanár hogyan gondolkozik a munkájáról, milyen küzdelmei és sikerei vannak, hogyan látja a munkakörülményeit meghatározó viszonyokat.

Beszédes, hogy a legtöbb interjúalanyunk anonim módon szerepel, számos dolgozónak egyenesen megtiltják, hogy munkájáról nyilatkozzon. Nekünk sokat jelentettek ezek a találkozások, és annak örülünk a legjobban, hogy sokan olvassátok és szeretitek ezeket a szövegeket. Idén a Magyar Posta dolgozójával készült interjú volt az egyik legnépszerűbb cikkünk.

Lila hírlevél

Több hónapos előkészület után december elején végre a postafiókotokban landolt az első Lila hírlevelünk, amellyel egyelőre háromhetente jelentkezünk.

Nyáron indult el új műhelyünk, melynek célja, hogy fókuszáltan foglalkozzunk a nőket érintő kérdésekkel és küzdelmekkel, és közösen alakítsuk, hogyan szeretnénk ezekről a témákról beszélni.

Sajnos nagyon gyakran lesújtó vagy felháborító híreket kell írnunk a nők helyzetéről Magyarországon, de ebben a hírlevélben, amellett, hogy kivesézzük a különböző dilemmákat, a közös győzelmeinket is szeretnénk ünnepelni, és inspiráló nőknek hangot adni.

Közösségi események

2023-ban nemcsak a képernyőn keresztül, de filmklubunkban, kiállításon és koncerteken is találkozhattunk! A havi filmklubunk mellett, a Nyolcésféllel együtt megrendeztük a Mérce első sajtófotókiállítását, az Élőben a Mércént. Hosszú szünet után újra együtt szülinapozhattunk, és novemberben még egy Csaknekedkislány támogatói koncerten is buliztunk. Sok izgalmat és örömet merítettünk mindebből, és azt reméljük, jövőre még több alkalommal találkozhatunk, beszélgethetünk és ünnepelhetünk fontos mérföldköveket veletek!

Belső építkezés

A színfalak mögött is történt egy-két változás, 2 új munkatársunk is érkezett, hogy megerősítsék a Mérce mögött álló szervezetet. Technikai fejlesztéseket végeztünk, a nyári terheléses támadások után sokkal nagyobb figyelmet fordítunk a digitális biztonságunkra, és a honlapunk fejlesztésébe is belekezdtünk, egy hosszabb szünet után.

Támogass minket!

 

Sok minden történt tehát velünk 2023-ban, és tervekben sincs hiány, miközben továbbra is ott vagyunk az utcán, és közvetítünk onnan, ahol a hétköznapi küzdelmeink zajlanak. Ha értékeled a munkánkat, eljött az év utolsó alkalma, hogy meglepj bennünket!

Lehet, épp a te támogatásodból készülhet el jövőre az év legfontosabb híre, a legmozgalmasabb sztríme vagy percről-percre tudósítása!

A híreket az ünnepek alatt kicsit lecsavarjuk, de sok izgalmas anyaggal készülünk még decemberben. Szeretnénk megköszönni, hogy idén is követtétek a munkánkat, és számíthattunk rátok olvasóként és támogatóként, nemcsak a Mérce fennmaradása, de fejlődése sem lehetséges nélkületek.

Köszönjük, hogy veletek együtt csinálhatunk újságot!

Kiemelt kép: Demeczky Ádám