Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az első melegellenes „gyermekvédelmi törvény” után 10 évvel betiltották az LMBTQ+ mozgalmat Oroszországban

Az oroszországi rendőrség az elmúlt héttől kezdve rendszeresen razziákat tart Moszkva-szerte melegnek tartott klubokban, bárokban és szórakozóhelyeken. Az elsőre két nappal azután került sor, hogy az ország legfelsőbb bírósága betiltotta a „nemzetközi LMBTQ+ mozgalmat” arra hivatkozva, hogy az szélsőséges szervezet, írja a CNN.

A hírcsatorna oroszországi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a rendőrség drograzzia ürügyén az orosz főváros különböző helyein, köztük egy éjszakai klubban, egy férfi szaunában és LMBTQ+ összejöveteleknek otthont adó bárban tartott házkutatást december 4-én.

Szemtanúk szerint a rendőrök igazoltatták a klubok közönségét és lefényképezték az irataikat. Az intézkedéseknek nyilvánvalóan félelemkeltő hatást szántak.

A razzia, melyet azóta több is követett a fővárosban és Szentpéterváron, valamint a mozgalom betiltása éppen tíz évvel azután zajlott, hogy a rendszerváltás utáni Oroszországban az első országos melegellenes törvényt, azaz a „gyermekvédelmi”  törvényt (О защите детей…) megalkották.

A törvény megszületését régiós törvénykezések alapozták meg. Ezek 2006-tól fogva keletkeztek, s régiónként szándékoztak „megvédeni” a gyermekeket az internetes, televíziós „melegpropagandától”. Végül ezeket szentesítette 2013-ban az országos melegellenes törvény, amely egy addig LMBT-ellenes kitételeket nem tartalmazó, kiskorúakat védő törvényre épült rá. Nyomában számos aktivistát letartóztattak.

Tavaly pedig az „LMBTQ-propaganda” terjesztésének a tilalmát a gyerekekről a felnőttekre is kiterjesztették Oroszországban. Ezzel büntethetővé vált, ha valaki a homoszexualitást népszerűsítette könyvben, filmben, zenében vagy a színpad – jelentsen ez a „népszerűsítés” bármit is.

Ezeknek a törvényeknek a célja világos. Az évtizedek óta negatív természetes szaporulatot ugyan nem akadályozzák meg Oroszországban, ám kijelölik a bűnösöket, akik a negatív következményeiért felelősek. Az etnicista politika megnevezése szintúgy ismert: „hagyományos családi értékek”-nek keresztelték el, s

ez az a gyermek, amely közben már más országokban és szép naggyá cseperedett.

A pert, melynek a következménye a „nemzetközi LMBTQ+ mozgalom” betiltása lett, természetesen nem hivatalos szervezet. Oroszországi aktivisták szerint a tág és homályos meghatározás arra jó, hogy ez alapján a hatóságok bármely olyan személy vagy csoport ellen felléphetnek, akit vagy amelyet a mozgalom részének tekintenek.

A döntést követően már több LMBTQ+ szórakozóhely bezárt, köztük a szentpétervári Central Station nevű melegklub is.

(CNN, AP, Guardian, SkyNews)