Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Itt a hallgatók és az oktatók érdekei állnak szemben a nagytőkések érdekeivel!” – Tüntetés a Corvinuson

Ahogy arról korábban hírt adtunk, ma estére tüntetést szervezték a Corvinus hallgatói Ádám Zoltán, az egyetem oktatójának kirúgása valamint az intézmény méltánytalan eljárása ellen. Csütörtök este nagyjából 150-en hallgató gyűlt össze a Corvinus „E” épülete előtt. A tüntetésen beszédet mondott Ádám Zoltán is.

Mint ismert, október 24-én bocsátották el corvinusos állásából Ádám Zoltán docenst. Ő az az oktató, akinek a bejelentése alapján korábban etikai vizsgálat indult az egyetemen. Ádám nyilvános Facebook-posztja szerint egy hallgató befolyásos szülei személyesen és emailben is próbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél és magánál Ádám Zoltánnál is, azután hogy Ádám és kollégái nem engedték levizsgázni gyermeküket egy tárgyból, amelyből nem teljesítette a félév során előírt követelményeket. Az egyetem vezetői végül lehetővé tették, hogy a diák elkülönítve, külön vizsgasort kitöltve teljesíthesse a tárgyat. Az etikai bizottságok vizsgálata elsőfokon megállapította, hogy valóban kivételeztek a hallgatóval, és elmarasztalták az egyetem akkori rektorát, Takáts Elődöt, valamint a Corvinus két dékánját. Másodfokon azonban fölmentette őket az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma és a rektorhelyettes. Takáts Előd a másodfokú, felmentő döntés bejelentésének napján lemondott a rektori posztról, noha távozását azzal indokolta, hogy tudományos, kutatói munkájára szeretne koncentrálni.

Szabó Lajos megbízott rektor ezt követően szabálytalansági eljárást kezdeményezett, ezúttal már a dolgozók vétségeit kutatva – amely során a Corvinus közleménye szerint öt ponton állapítottak meg szabálytalanságot. Ez a vizsgálat ugyan nem marasztalta el Ádám Zoltánt, mégis ennek következtében szűnt meg azonnali hatállyal, rendkívüli felmondás keretében a docens munkaviszonya: az egyetem indoklása szerint azért, mert nem volt elég együttműködő a vizsgálat során, valamint tiszteletlen, cinikus módon kommunikált felettesével. Ádám Zoltán és a Corvinus szakszervezete is mondvacsináltnak nevezte a kirúgás indoklását.

Ádám Zoltán szakszervezeti tisztségviselő is volt a Corvinuson, így elviekben extra munkajogi védettséget kellett volna élveznie – a történet ezen aspektusával ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

A tüntetés gyülekezője közben Kiss Virág Eszter, az egy szervező nyilatkozott helyszíni tudósítónknak. Kiss elmondta, hogy az Ádám Zoltán ügyben hatalmas a felháborodás az egyetemi diákság köreiben, ennek akartak platformot adni ma este. Hogy ne csak a szakszervezet, a HÖK és persze legfőképp a vezetőség véleménye hallatszódjon. Kiss összefoglalta a hallgatók kiáltványát, amely egyben a tüntetők követeléslistája is.

A hallgatók követelései

  • Az egyetemvezetés tegyen esküt, hogy a diákok érdekeit helyezi előtérbe, amelynek részét képezi többek között az általuk marasztalt oktató ügyének felülvizsgálása.
  • Hozzák nyilvánosságra a jegyzőkönyveket, amelyek alapján egyértelműen lenne bizonyítható Ádám Zoltán ártatlansága, vagy elbocsájtásának jogszerűsége.
  • Vegyék vissza Ádám Zoltánt.

Korábban a Mérce érdeklődésére az egyik szervező, Polgár Máté hallgató elárulta, a tüntetést egy informális hallgatói közösség, az Ádám Zoltán-ügy mentén formálódott Hallgatói Összefogás kezdeményezte. Kiss ezt annyival egészítette ki, hogy ez egyelőre egy ad hoc módon szerveződő csapat, de ha az egyetem vezetősége nem változtat, idővel elképzelhetőnek tartják, hogy formálisabb keretek között szervezzék a hallgatói ellenállást.

A tüntetés kezdetén Kiss a közönségnek is felolvasta a három pontot, a pontokat az egybegyűltek tapssal kísérték, majd a felolvasás után „Vegyék vissza!” skandálásba törtek ki.

Kiss Virág Eszter beszéde. Tüntetés a kirúgott corvinusos oktató, Ádám Zoltán mellett. Fotó: Mérce / Kiss Soma Ábrahám

Kiss után Kormos Kristóf vette a kezébe a hangosbeszélőt. Az elsőéves hallgató és a Szikra Mozgalom elnökségi tagja beszédében rámutatott, hogy minden fordítva van ahhoz képest, amit az egyetem vezetősége állít. Nem Ádám Zoltán a pártaktivista, hanem az egyetem vezetése szolgáltatta ki az egyetemi autonómiát a kormányzópártnak. Nem Ádám Zoltán kelti az egyetem rossz hírét, hanem az egyetem vezetése járatja le azt intézményt. Végezetül pedig a modellváltás után nem a szabadpiac jótékony hatásai érvényesültek az egyetemen, hanem a gazdasági elit érdekei – ezt mutatta meg az az ügy, amit Ádám Zoltán feltárt, és amiért most példát statuálva kirúgták.

Kormos Kristóf. Tüntetés a kirúgott corvinusos oktató, Ádám Zoltán mellett. Fotó: Mérce / Kiss Soma Ábrahám

Kormos szerint a vezetőség próbálkozása, hogy a hallgatókat egymás ellen fordítsa és hogy a hallgatókat az oktatókkal összeugrassza, nem fog sikerülni.

„Ez a konfliktus nem köztünk, diákok között, vagy a diákok és Ádám Zoltán között van, ahogy azt az egyetemi vezetés próbálja beállítani. Itt a hallgatók és az oktatók érdekei állnak szemben a nagytőkések érdekeivel!”

„Ádám Zoltánt vegyék vissza!” – skandálták a beszéd után a tüntetők. 

Kormost követően egy török hallgató mondott beszédet, angolul. A hallgató rámutatott, hogy az egyetem nem csak a tanulás helye, hanem egy értékalapú közösség is. Ezeket az értékeket tette kockára most a vezetőség. Majd megkérte a tüntetőket, hogy mindig küzdjenek az igazságtalanság ellen. 

„Ádám Zoltánt vegyék vissza!” – skandálta ismét a tömeg. 

Tüntetés a kirúgott corvinusos oktató, Ádám Zoltán mellett. Fotó: Mérce / Kiss Soma Ábrahám

 Ezután Nagy Erzsébet lépett a pódiumként funkcionáló padra, hogy felolvassa a PDSZ hivatalos állásfoglalását ügyben.

PDSZ 2023. október 27-28-án tartott Kongresszusának állásfoglalása

A PDSZ szolidaritását fejezi ki Ádám Zoltán docens mellett, akinek munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntették, mert etikai vizsgálatot kezdeményezett amiatt, hogy egy befolyásos családból származó hallgatója a többi hallagatótól külön, kifejezetten számára meghatározott módon vizsgázhatott egy tárgyból. Tiltakozunk az ellen, hogy az egyetem szakmai színvonala és hitele védelmében felszólaló egyetemi oktatóval szemben lépett fel az egyetem vezetése, egy olyan személy ellen, aki a szabálytalanságot feltárta, ahelyett, hogy azon dolgozott volna, hogy ilyen anomáliák ne fordulhassanak elő. A PDSZ csatlakozik a Budapesti Corvinus Egyetemen október 26-án tartott dolgozói Fórum állásfoglalásához. A PDSZ is követeli, hogy Ádám Zoltánt vegyék vissza!

„Ádám Zoltánt vegyék vissza!” – skandálták ezután is a tüntetők. 

Nagy Erzsébet felolvassa a PDSZ kongresszusának határozatát. Tüntetés a kirúgott corvinusos oktató, Ádám Zoltán mellett. Fotó: Mérce / Kiss Soma Ábrahám

Végül maga Ádám Zoltán lépett a tüntetők elé. Először megköszönte mindenki részvételét, majd rámutatott, hogy egy oktatót annál nagyobb megtiszteltetés nem érhet, hogy a hallgatói küzdenek a visszavételéért. „Már ezért megérte” – nevetett fel.

Ádám Zoltán, a kirúgott corvinusos oktató. Fotó: Mérce / Kiss Soma Ábrahám

Ezután az oktató a módszertani individualizmus és a racionalitási posztulátum segítségével vezette le, hogy miért kéne visszavennie őt az egyetemnek. Azaz rámutatott, hogy ebben a helyzetben a nézetkülönbség oka, hogy a vezetőség egyéni, racionális döntéseit csak a materiális hasznosság, az anyagi előny maximalizálása vezeti. De az értékek alapján kialakított hasznosság maximalizálása is lehet értelmes cél. Ő ezt tette, erre buzdította és buzdítja a hallgatóit is, valamint az egyetem vezetésének is ezt kéne tennie.

„Köszönöm, hogy  szolidárisak velem és ennek az egyetemnek a javát akarják!”

– zárta a beszédét az oktató.

„Szabad ország, szabad egyetem!” – skandálták zárásul az ismert rigmust a tüntetők.

Címlapkép: Mérce / Kiss Soma Ábrahám