Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Diákok szerveznek tüntetést Ádám Zoltánért, a Corvinusról kirúgott oktatóért

Diákok egy csoportja tüntetést hirdetett Ádám Zoltán oktató visszavételéért és az egyetemi autonómiáért november 16-án (csütörtök) este 19 órára a Budapesti Corvinus Egyetem Fővám téri épülete elé. Mint a rendezvényhez tartozó Facebook-esemény leírásában fogalmaznak, a demonstrációra mindenkit várnak, „aki felemelné a hangját, vagy csak szolidaritását fejezné ki” Ádám Zoltán elbocsátása miatt.

A Mérce érdeklődésére az egyik szervező, Polgár Máté hallgató elárulta, a tüntetést egy informális hallgatói közösség, az Ádám Zoltán-ügy mentén formálódott Hallgatói Összefogás kezdeményezte. Ugyanakkor Polgár is hangsúlyozta, a csütörtöki demonstráció nem kizárólag Ádám Zoltánért való kiállásról, hanem a Budapesti Corvinus Egyetem szerintük elszenvedett autonómiavesztéséről is szól. Mint a szervező lapunknak elmondta, már korábban is szerettek volna tüntetést szervezni, de megvárták a múlt heti hallgatói fórumot, illetve szenátusi ülést is, mert kíváncsiak voltak az egyetem vezetésének álláspontjára. 

„Sajnos ezeken a fórumokon nyilvánvalóvá vált viszont, hogy az egyetem próbálja hárítani a felelősséget, és kerülni a teljesen jogos kérdésekre való válaszadást. A megbízott rektor szerintünk egyáltalán nem próbált konstruktívan állni a helyzethez, és nem sikerült tisztázni az Ádám Zoltán ügyében történteket. Ezért is döntöttünk úgy, hogy nem várunk tovább a tüntetés megszervezésével”

– mondta lapunknak a hallgató.

Kérdésünkre válaszolva Polgár hozzátette: bár nem tudnak a teljes egyetemi közösség nevében nyilatkozni, de úgy érzik, a hallgatók többsége nagyon szeretné tisztázni a történteket, és ahogyan az egy, a Hallgató Összefogás által közzétett kiáltványban is szerepel, szeretnék, ha ha nyilvánosságra hoznák az Ádám Zoltán bejelentése nyomán felállt etikai bizottság munkája során készült jegyzőkönyvet és vizsgálati anyagot. 

Mint ismert, október 24-én bocsátották el corvinusos állásából Ádám Zoltán docenst. Ő az az oktató, akinek a bejelentése alapján korábban etikai vizsgálat indult az egyetemen, miután Ádám nyilvános Facebook-posztja szerint egy hallgató szülei személyesen és emailben is próbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél és magánál Ádám Zoltánnál is, azután hogy Ádám és kollégái nem engedték levizsgázni gyermeküket egy tárgyból, amelyből nem teljesítette a félév során előírt követelményeket. Az egyetem vezetői viszont lehetővé tették, hogy a diák elkülönítve, külön vizsgasort kitöltve teljesíthesse a tárgyat. Az etikai bizottságok vizsgálata azt állapította meg elsőfokon, hogy valóban kivételeztek a hallgatóval, és elmarasztalták az egyetem akkori rektorát, Takáts Elődöt, valamint a Corvinus két dékánját. Másodfokon azonban fölmentette őket az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma és a rektorhelyettes (Takáts Előd a másodfokú, felmentő döntés bejelentésének napján lemondott a rektori posztról, noha távozását azzal indokolta, hogy tudományos, kutatói munkájára szeretne koncentrálni).

Szabó Lajos megbízott rektor ezt követően szabálytalansági eljárást kezdeményezett, a dolgozók vétségeit kutatva – amely során a Corvinus közleménye szerint öt ponton állapítottak meg szabálytalanságot. Ez a vizsgálat ugyan nem marasztalta el Ádám Zoltánt, azonban mégis ennek következtében szűnt meg azonnali hatállyal, rendkívüli felmondás keretében a docens munkaviszonya: az egyetem indoklása szerint azért, nem volt elég együttműködő a vizsgálat során, valamint tiszteletlen, cinikus módon kommunikált felettesével. Ádám Zoltán és a Corvinus szakszervezete is mondvacsináltnak tartja a kirúgás indoklását. 

A Hallgatói Összefogás kiáltványa ide kattintva, petíció formájában érhető el és írható alá. 

A diákok felhívásukban azt írják: „A hallgatók erejével, a közösség erejével kell kiállnunk mindazokért, amit az egyetemünk képvisel. […] Most, amikor már minden korábbi lépés sikertelen volt, az egyetemi hallgatói közösségnek meg kell szólalnia.” A Hallgatói Összefogás a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete corvinusos alapszervezetének elnöke, Toronyai Gábor által megfogalmazottakkal vállal közösséget, azaz azt szeretnék, ha a többi hallgató is kiállna az autonómiáért, az etikai elvek érvényesüléséért és az egyetemi közösség egészéért.

Az egyetem vezetése felé tett követeléseiket pedig három pontban foglalják össze: 

  1. Az egyetemvezetés tegyen esküt, hogy a diákok érdekeit helyezi előtérbe, amelynek részét képezi többek között az általuk marasztalt oktató ügyének felülvizsgálása. 
  2. Hozzák nyilvánosságra a jegyzőkönyveket, amelyek alapján egyértelműen lenne bizonyítható Ádám Zoltán ártatlansága, vagy elbocsájtásának jogszerűsége. 
  3. Vegyék vissza Ádám Zoltánt.  

Ahogyan arról a múlt héten beszámoltunk, az egyetem szenátusának legutóbbi ülését nagy érdeklődés kísérte, sőt több, az Ádám Zoltán ügyében folytatott eljárás ellen tiltakozó transzparens is megjelent az ülésterem előtt. A tanácskozáson Toronyai Gábor két határozati javaslatot nyújtott be: az egyikben egy, szenátusi tagokból álló három-öt fős eseti bizottság létrehozását sürgette, amely minden integritás- vagy autonómiasértési kísérletnek elejét tudja venni; a második határozat haladéktalanul kezdeményezte volna, hogy az Egyetem ismét létesítsen munkaviszonyt Ádám Zoltánnal. A szenátus napirendre sem vette a javaslatokat. Lapunknak Szabó Lajos megbízott rektor az ülés után úgy fogalmazott:  Ádám visszavétele nem a szenátus hatásköre, a másik javaslatnak pedig szerinte politikai színezete volt, valamint a Corvinuson már működik egy úgynevezett belső visszaélés-bejelentési rendszer, így szerinte nem szükséges egy újabb platform vagy bizottság felállítása.

Ádám Zoltán szakszervezeti tisztségviselő is volt a Corvinuson, így elviekben extra munkajogi védettséget kellett volna élveznie – a történet ezen aspektusával ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

(Kiemelt képünk illusztráció; a múlt heti szenátusi ülés előtt tüntető diákok transzparensekkel várták az egyetem vezetését. Fotó: Kiss Soma Ábrahám/Mérce)

Kiemelt kép: Kiss Soma Ábrahám